Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 06.10.2017

Отворен први “Франц Лист Фест” у Каштелу Ечка код Зрењанина

05102017_Ecka_1

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин данас је отворио први фестивал младих талената класичне музике – “Франц Лист Фест” , који је свечано одржан у Каштелу “Ечка” код Зрењанина.
„ Велико је задовољство поздравити младе таленте класичне музике у овом прелепом амбијенту у којем је и сам Франц Лист свирао пре скоро два века“ рекао је Лазин и додао да сећање на овог великана класичне музике јесте прави назив фестивала за младе.
Он је додао да посебност овог догађаја је у томе да се дешава у једном малом банатском месту, који је захваљујући доброј сарадњи локалне самоуправе, Покрајине и свих других чинилаца учинио да афирмише младе људе да наставе путем неговања класичне музике.
Испред града Зрењанина учеснике, госте и домаћине подзравио је помоћник градоначелника Душко Радишић, док је у име једног од организатора фестивала поздравне речи упутила Маријана Керлета из Удружења пословних жена „Софиа“ .Она је оценила да је ова идеја велика и да отвара могућности за развој и културе и туризма.
По њеним речима Фестивал је гостовањем младих талената из Музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина и музичких школа у Војводини добио посебан значај, али учешћем италијанске пијанисткиње Елисе Томелини добио је и међународни карактер.
Како историја бележи властелин Лукач Лазар купио је на лицитацији пустару Ечку 1781. године и ту изградио цркву и основао насеље за своје поданике. Дворац “Ечка” почетком 19. века подигао је Лукин син, Агоштон Лазар и он је најзаслужнији за његово отварање 1820. године. Тада, на свечаном отварању свирао је Франц Лист, тада деветогодишњи дечак, а отварању је присуствовао и чувени гроф Естерхази, најбогатији и најугледнији властелин у Угарској. Уочи 200. годишњице од тог догађаја, одржаће се први “Франц Лист Фест”, који ће представити младе уметнике.

fixed-img