Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 09.10.2014

Отворена изложба фотографија ,,Жене на селу“ уочи 6. Сајма стваралаштва сеоских жена у Војводини

08102014_Apatin_2

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Завод за равноправност полова и општина Апатин, данас су организовали отварање изложбе фотопортрета сеоских жена у Војводини под називом ,,Жене на селу“. Изложба изванредних фотографија које осликавају рад и стваралаштво жена на селу као посебно рањиву друштвену категорију је претходница традиционалне манифестације „Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини“, која ће се шести пут одржати у суботу, 11. октобра, на Главном тргу у Апатину.

У галерији ,,Меандер“ је представљено 160 женских сеоских удружења из 36 општина и градова Војводине са аутентичним рукотворинама и производима старих заната који чувају традицију и богато културно наслеђе војвођанског вишенационалног амбијента.

Данашња изложба је организована од стране Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, Удружења грађана ,,Војвођанка – Регионална женска иницијатива“, Завода за равноправност полова и Академије уметности у Новом Саду и представља студијски програм фотографија поводом 15. октобра – Међународног дана сеоских жена. Гостима су се овом приликом обратили помоћница покрајинског секретара за привреду, за област родне равноправности, Анита Беретић, потом директорица Завода за равноправност полова Весна Шијачки, ауторка пројекта ,,Жене на селу“ Марија Гајицки, а изложбу је отворио председник Општине Апатин др Живорад Смиљанић.

Помоћница Анита Беретић је истакла значај спровођења посебних, значајних програма Покрајинске владе и Секретаријата за економско оснаживање жена и подршку раду њихових удружења. ,,Данашње отварање излобе фотопортрета жена на селу и манифестација женског стваралаштва која ће бити одржана у суботу су једна слика Војводине, када је град домаћин заправо Војводина у малом. Позивам све да се у суботу окупимо и уверимо у то шта све Војвођанке могу, а могу заиста много тога“, рекла је Анита Беретић изразивши велику захвалност Општини Апатин на несебичној помоћи и подршци коју су пружили.

Директорица Завода Весна Шијачки је истакла да се ове године обележава 10 година од оснивања Завода за равноправност полова. Његовим оснивањем заокружен је систем институционалних механизама за родну равноправност у Војводини и остварен је нужан предуслов за развој и унапређење стручног и истраживачког рада у области родне равноправности, као и покрајинских политика за ову област. Овим поводом на Сајму стваралаштва у суботу ће бити представљени програми, пројекти и спроведене и будуће активности Завода који је током до сада остварио бројне резултате у различитим областима, служећи се иновативним стратегијама за упознавање јавности са најзначајнијим питањима која се тичу родне равноправности.

Данашња изложба у Апатину је најава манифестације Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини која је једна је од активности на афирмацији потенцијала и стваралаштва жена из руралних подручја која има за циљ да промовише женски активизам на локалном нивоу и обезбеди значајан допринос сеоских жена локалним заједницама и развоју. Његовим обележавањем се скреће пажња на кључну улогу жена на селу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја, унапређењу квалитета хране и елиминисању сиромаштва на селу. Након Новог Сада, Сомбора, Инђије, Суботице и Кикинде, Апатин је шесто место у коме се одржава ова манифестација са циљем да се представи женски сеоски активизам, изузетне вештине и богато стваралаштво сеоских жена, као и спремност и оптимизам жена да ревитализују село, а Војводину представе као могући економски, привредни и туристички потенцијал.

У оквиру манифестације, на посебном штанду „Сувенир – мојих руку дело“ биће представљени производи женских удружења као потенцијални сувенири АП Војводине, попут осликаних тикви, урамљених слика које представљају војвођанске салаше, теглице са традиционално припреманом зимницом, осликани етно медењаци и кочија од медењака.

Сајам је продајног карактера и почиње у у суботу у 12.00 часова на Главном тргу у Апатину. Очекује се преко 1.500 учесника и учесница, а атмосферу ће ,,зачинити“ наступи женских фолклорних група, богат културно-уметнички програм, а предвиђен је и концерт групе ,,Гарави сокак“.

fixed-img