Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 12.05.2017

Отворена изложба „Купиник – последња престоница српских деспота“

12052017_izlozba_1

Читај ми

Читај ми
AA

У Музеју Војводине данас је отворена изложба „Купиник – последња престоница српских деспота“, која је организована у склопу манифестације „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“, а коју је припремио Ђорђе Бошковић из Завичајног музеја у Руми. Изложбу је отворио подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин.

„Историја је учитељица живота, а данашња поставка о Купинику као последњој престоници српских деспота је ту да нас подсети и скрене нам пажњу на трајне вредности нашег историјског и културног наслеђа и опомене нас да морамо да их чувамо“, рекао је Лазин отварајући изложбу.

Он је додао да је Завичајни музеј у Руми урадио изузетну поставку, јер је у јавност изнео све оно што треба да знамо о српским деспотским породицама, њиховом породичном стаблу и наслеђу које су нама оставили.

У име Музеја Војводине, присутне је поздравио в.д. директора Војводине др Драго Његован, док се испред Завичајног музеја у Руми обратила директорица Снежана Јанковић. У уметничком делу програма, посебно ефектно је било извођење песме „Ангелина света мати крушедолска“, посвећене деспотици Ангелини Бранковић.

fixed-img