Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 18.12.2014

Отворена изложба „Ponterosso/Memorie“ у Галерији “Рајко Мамузић”

Читај ми

Читај ми
AA

У Галерији ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, синоћ је отворена изложбa „Ponterosso/Memorie“, у оквиру манифестације „Дани Истре у Војводини“.

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Радослав Петковић обратио се присутнима испред секретаријата, апострофирајући постојање традиционалне сарадње Војводине и Истре, као сарадњу две регије и као део приче, која је имала заједничку историју, о чему на неки начин говоре и изложене црно-беле фотографије чувеног тршћанског Понте Роса. Са духом меланхолије и сећања на та давна времена неке генерације се још увек добро тога сећају и зато је данас посебно задовољство присећати се тих дана и неког другачијег времена.

Владимир Торбица, прочелник истарске жупаније за културу упутио је поздраве у име истарског жупана Валтера Флега. Трст је у то време током 70-их и 80-их година био тачка сусретања Југословена, с тим што су Истрани имали посебну привилегију да границу могу прећи са тада познатим “сивим пасошима” због којих нису имали задржавања на границама. Иако смо имали ту привилегију, наша заједничка историја је део данашње поставке о којој су вештим фотографијама испричане приче о томе. Данас је Трст далеко од Понте Роса, већ је то један сјајан европски град.

Ауторка изложбе Нуша Хаусер из Центра за нематеријалну културу Етнографског музеја Истре је истакла да су управо ове фотографије Романа Грозића, аутора фотографија, прича о нематеријалној култури, која у овом случају је настала као прича о трговачким путевима, а они су често били путеви ширења културе.

Колумниста Теофил Панчић званично је отворио изложбу, подсетивши да су то била нека времена којих се тадашња социјалистичка Југославија сећа, као чежње за неким другим државним уређењем какво је тада имала Италија и тог потрошачког богатства, које нам је недостајало у великој мери. Данас, наравно на та времена гледамо са сличном чежњом, јер можда имамо већу могућност потрошачког избора, али немамо толиких материјалних могућности да све себи приуштимо и зато са посебним задовољством отварам изложбу сећања на Понте Росо.

Изложба „Ponterosso/Memorie“ настоји да подстакне сећања на шопинг Југословена, који је свој врхунац доживео 1978. године на трговима Трста. Она то чини уз помоћ фотографија, видео-презентација, докумената и различитог другог материјала из тог времена, прикупљених из архива и приватних колекција.

Седамдесетих година, центар Трста, а посебно штандови на Тргу Понте Росо, постају мета купцима из Југославије, који сваке суботе и продуженим викендом на Дан Републике, 29. новембра, преплављују улице аутомобилима, кесама и пакетима најразличитијих производа – од прехрамбених и одевних, преко техничке робе и аутоделова, до играчака за децу. Генерације су куповале у Трсту свечану одећу за посебне прилике и/или материјале за венчанице, понеки предмет више или мање златан.

Велико богатство, стечено током тих златних година шопинга у Трсту, потцењено је. Данас нам од продаје фармерица, предмета жеља оног времена, које су се продавале у гомилама, или по 100 килограма кафе „испод тезге“, остаје тек покоји назив изнад некад препуних робних кућа, понека фотографија и многа сећања.

Удружење „Cizerouno“ је започело сакупљање тих сећања, приређивањем изложбе у октобру 2013. године у Трсту. Годину дана касније у галерији Макина у Пули изложена је обогаћена.

fixed-img