Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 07.10.2016

Отворена „Прва међународна мини конференција политичке психологије“

7

Читај ми

Читај ми
AA

На Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду данас је отворена „Прва међународна мини конференција политичке психологије“. Конференцију је свечано отворила заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић.

Професорка Ракић изразила је задовољство због тога што се ова Конференција одржава баш у Новом Саду и нашој земљи, будући да смо деценијама били сведоци једнопартијског система.

„С обзиром на то да живимо на овим просторима, веома је важно да наши студенти и истраживачи који су одрастали у оквиру шароликих предрасуда и негативних ставова, имају прилику да се упознају са новим стремљењима у Европи и свету и да размене то драгоцено искуство са својим колегама“, нагласила је професорка Ракић.
На конференцији учествује више од 70 студената, истраживача и практичара из Шкотске, Грчке, Мађарске, Румуније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, а заједно су је по први пут организовали професори психологије из Загреба, Сарајева, Београда и Новог Сада, чија је ужа научна област политичка психологија.
Теме овогодишње конференције су веома актуелне за наш регион, а неке од њих су: нове и традиционалне форме предрасуда и дискриминације, нови и стари друштвени идентитети, као и њихов однос и помирење и опраштање.

„Психолози већ доста дуго раде на помирењу, практично од краја рата. Нажалост, још нисмо стигли до помирења, што не треба ни да нас чуди. Ипак, циљ ове конференције је разбијање табуа и предрасуда, као и упознавање других људи и успостављање контаката са њима, што представља један од начина како се помирење може постићи“, рекао је проф. др Владимир Михић, са Одсека за психологију Филозофског факултета и један од организатора Прве међународна мини конференција политичке психологије.

fixed-img