Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 01.09.2015

„Отворене школе едукације“ као вид подршке развоју женског предузетништва у области органске производње

1

Читај ми

Читај ми
AA

У суботу 29. августа на породичном газдинству предузетнице Блаженке Бероње „Нананин салаш“ одржана је пета по реду Отворена школа едукације у области органске производње.
Почетак реализације пројекта „Живот у складу са природом – успешна жена на селу“ отворила је директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки. Она је истакла да је Покрајински завод за равноправност полова на основу истраживачких резултата о положају сеоских жена осмислио програм “Отворене школе едукације” . Циљ је унапредити професионалне вештине и компетенције предузетница за овакав вид бављења пољопривредом.

Једнодневна радионица окупила је учеснице из Бездана, околине и других војвођанских села, као и еминентне стучњакиње у пољу органске производње. Проф. др Бранка Лазић, ауторка неколико књига о органској пољопривреди, указала је на потенцијале биобаште, на потребу очувања и побољшања квалитета земљишта уз максимално коришћење истог и уз интензивирање повртарских плодова кроз примену биљака пријатеља.

Подршку оваквим иницијативама упутила је и мр Гордана Форгић, сарадница Пољопривредне стручне службе Сомбор, која је учесницама поклонила пакете семена аутохтоног поврћа. Примере добре праксе предочила је Марина Крстић власница имања „Сунчана страна” из Хопова представљајући своју башту коју обрађује по принципу пермакултуре као и градњу од сламе као спој традиције и иновације

Учеснице семинара посетиле су и предузеће “Агробездан”, које је у свом пословном кругу део простора прилагодило одржавању будућих манифестација Био-базара и гастрономских фестивала здраве хране. На овај начин у Бездану се ствара платформа за будуће “Отворене школе едукације” у области органске производње и агро – еко туризма која има за циљ побољшање економског положаја жена у руралној области и стварања повољнијег друштвено-економског амбијента за аграрни развој.

Пројекат је реализовало Удружење жена “Ферониа” – Бездан уз финансијску подршку Завода за равноправност полова. За реализацију овог програма додељена су средства у укупном износу од два милиона динара по “Јавном конкурсу за доделу бесповратних средстава удружењима жена на територији АП Војводине за финансирање предузетничких иницијатива у области органске производње”.
Средства је добило 8 удружења жена која су учествовала у програму „Органска храна – шанса за све“ 2013. године и која већ примењују принципе органске пољопривредне производње.

fixed-img