Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.08.2013

Пастор, Мировић и Новаковић на првој Дунавској конференцији парламентараца

Читај ми

Читај ми
AA

Посланици и представници националних и регионалних парламенета из десет земаља дунавског региона, учесници прве Дунавске конференције парламентараца усвојили су Улму заједничку Декларацију којом су се заложили за развијање дунавског региона у добросуседству и културној разноликости, као и за јачање веза између држава и региона на темељу основних принципа европских интеграција.
Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, који заједно са посланицима Игором Мировићем и Бориславом Новаковићем представља покрајински парламент на овом великом скупу чији је циљ стварање снажне мреже дунавских парламената, истакао је у обраћању учесницима да Дунавска стратегија није циљ већ средство које може бити један од добрих одговора на проблеме, са којима се на различите начине сви сусрећемо.
„Дунавска стратегија подразумева креирање европског макрорегиона у пуном смислу те речи, креирање нове перспективе, уз очување постојећих идентитета, постојећих културних, језичких, обичајних, конфесиналних, природних различитости. Проналажење, дефинисање најмањих заједничких именитеља у различитим сферама живота, која требају резултирати развојне идеје, у којима сви видимо своју шансу за искорак”, нагласио је Пастор.

Говорећи о улози парламента и парламентараца у процесима имплементације Дунавске стратегије, Пастор је истакао да се подунавски парламенти морају залагати за политике које ће осигурати регионалну стабилност, промовишући политику мира и помирења, политику тесне макрорегионалне сарадње.

„Подунавски парламенти морају промовисати политике које ће рад, ред, демократију, слободу, знање, науку и иновације ставити у центар, као покретаче даљег развоја. Парламенти имају кључну улогу у дефинисању конкретних развојних апликација, ослоњених на Дунавску стратегију, као и у стварању институционалне, административне и кадровске основе за њихову реализацију. Такође, неопходно је инсистирати на контролној улози парламента, у смислу надзора и праћења рада влада и владиних тела задужених за спровођење Дунавске стратегије”, рекао је Пастор који се заложио за оснивање координационог радног тела, у циљу размене информација и одржавања контаката између подунавских парламената, као и за дефинисање заједничког наступа према донаторима и поједностављење административних процедура у процесима припреме и подношења пројектних апликација.

„Веома је значајно отварање нових канала комуникације између парламента и грађана, у циљу боље доступности информација о Дунавској стратегији”, истакао је Пастор и додао да Србија, а унутар ње и Војводина, у институционализацији сарадње подунавских парламената види додатну копчу и шансу да своје стратешке интересе усагласи са стратешким интересима других, те ће се у ову сарадњу укључити у пуном капацитету.

У усвојеној Декларацији, дунавски парламентарци заложили су се за партнерску сарадњу у дунавском региону у оквиру Стратегије ЕУ за дунавски регион и за њу везане циљеве јачања дунавског региона, изградње просперитета, његовог бољег повезивања, очувања културне баштине и заштите животне средине.

„Мишљења смо да су трајни мир, демократски односи, владавина права, поштовање људских права укључујући права мањина, одговорно управљање, борба против корупције, образовање, здравље и социјална правда у дунавском региону предуслов за успех Стратегије ЕУ за дунавски регион. Као обавезујући вредносни основ за заједнички суживот служи заштита људских права уз посебно уважавање права мањина, различитих народности, вера и полова. Корупција и трговина људима неспојиви су са тим вредностима и потребно је да се заједнички сузбијају. Спровођење Стратегије ЕУ за дунавски регион допринеће остваривању тих циљева”, навели су дунавски парламентарци.
Они су нагласили да би требало да грађанке и грађани интензивно буду укључени у спровођење Стратегије ЕУ за дунавски регион. Национални и регионални парламенти и њихови посланици у дунавском региону желе у том процесу деловати као веза између интереса грађанки и грађана.

Домаћин овог првог сусрета подунавских парламентараца била је Покрајина Баден-Виртемберг, а следећи сусрет биће одржан у Будимпешти.

fixed-img