Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 13.02.2014

Пастор: Потребан нам је консензус око суштинских вредносних елемената у друштву

EP

Читај ми

Читај ми
AA

У организацији Европског покрета (ЕП) Србија, у Скупштини АП Војводине данас је одржан дијалог на тему „Какав Устав је Србији потребан“. Ова дискусија одржана је у форми јавне расправе поводом представљања извештаја под називом „Неопходност промене устава Републике Србије:положај Народне скупштине“, који је сачинио Владимир Џамић, заменик председника Истраживачког форума ЕП у Србији, а у њој су учествовали представници различитих политичких политичких партија, експерти из области уставног права, професори и студенти.

Говорећи о неопходности промене Устава Србије, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је истакао да је реч о веома важном али и веома деликатној теми, која никако не би смела да служи у сврху дневно-политичких препуцавања.

„Веома је погрешно стварати атмосферу у којој се прича о потреби промене Устава претвара у жигосање оних који је покрећу. Декларативно, сем једне, готово све политичке партије у Србији се слажу са тим да ћемо у процесу европских интеграција у једном тренутку морати да се озбиљно суочимо са потребом промене Устава. Од суштинског је значаја амбијент у којем ће се тај посао обављати, као и широки консензус око суштинских и вредносних елемената које ће садржати. Све друго би било само „фарбање фасаде““, истакао је Пастор. Нагласивши да промена Устава мора да се одвија у отвореној атмосфери у којој ће се моћи отварати и деликатна питања, он је оценио да једино Устав који прође кроз такву широку јавну расправу може довести до тога да се поново не донесе Устав, који ће већ сутра бити оспораван и критикован. Пастор је истакао и да је рад Радне групе везано за промену Статута АПВ, а након одлуке УСС, начин на који се мора приступати овој проблематици.

„Једино поштовањем одлука УСС можемо стећи позицију у којој имамо права да изговарамо реченице које се тичу промене Устава“, рекао је Пастор и оценио да је питање поверења у јавном дискурсу од изузетног значаја за ову тему.

Модератор ове расправе био је Зоран Стојиљковић, професор ФПН у Београду, а своје виђење на тему да ли, када и на који начин треба мењати Устав Србије дали су и Светозар Чиплић, доцент Правног факултета у Београду, Теодора Влаховић, посланица и представница ДС, Мирјана Јовановић Томић, представница ЛСВ, Душан Мијић, представник ЛДП и други.

fixed-img