Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 27.09.2013

Пастор: Принцип субсидијарности је социјално а не политичко питање

pasztorandor (2)

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са комесаром за запошљавање и социјална питања Европске комисије (ЕК) Ласлом Андором, који са сарадницима борави у дводневној посети Републици Србији.

Пастор и Андор разговарали су о социјалним и програмима за запошљавање, које Европска комисија спроводи у сарадњи са Владом Републике Србије.

Са циљем унапређења социјалног дијалога, Европска комисија ће након првог техничког усаглашавања ових програма организовати конференцију на којој ће присуствовати представници институција, цивилног друштва, као и други заинтересовани за ову тематику, а свој допринос моћи ће да дају и представници Скупштине и Владе АП Војводине.

Одговарајући на питања представника Европске комисије о учешћу АП Војводине у пројектним активностима према европским фондовима и у пројектима који се спроводе у сарадњи са ЕУ на нивоу Републике Србије, председник Пастор је истакао да би принцип субсидијарности требало да буде социјално, а не политичко питање.

„Ако узмемо у обзир да је бруто национални доходак у Војводини данас за 35 одсто већи него у централној Србији, а да су просечне плате и пензије ниже, имамо чињенице које јасно говоре о томе да се вредности које ми овде производимо, и на које плаћамо порез, не враћају у довољној мери“, рекао је Пастор.

Председник Скупштине АПВ и комесар Андор заједнички су указали на значајну улогу регионалних и националних парламената у процесу европских интеграција.

Пастор је оценио и да тема европских интеграција у нашој земљи не сме да буде на периферији политичког и јавног живота већ да би то требало да буде у фокусу политичке, медијске и сваке друге пажње.

fixed-img