Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 08.10.2013

Пастор: Пут ка ЕУ је процес суочавања друштва са сопственим изазовима

nybk10

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор учествовао је данас у Будимпешти на 6. Конференцији председника парламената земаља Западног Балкана, коју традиционално организује председник Парламента Мађарске, а која је била посвећена питањима европских интеграција, сарадње и безбедности.

У обраћању председницима парламената Хрватске, Мађарске, Србије, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, као и Косова и Републике Српске, у својству почасног госта, председник Пастор је нагласио да је у последњих годину дана Република Србија начинила огроман искорак по питању европских интеграција.

„Задовољство ми је што могу да истакнем да је наша земља постигла резултат који је квалификује да почетком следеће године, дубоко се надамо, и формално отпочне процес приступних преговора. Из позиције председника регионалног парламента могу да потврдим да се овакви резултати подударају са очекивањима огромне већине грађана Војводине“, рекао је Пастор. Он је истакао да амбиција приближавања Европској унији не значи само кораке који се морају учинити по питању хармонизације и доградње правног система.

„Пут ка Европској унији видим као пут суочавања сваког друштва са сопственим изазовима“, навео је Пастор и нагласио да, поред питања економије, буџета, демографије, инфраструктуре, ту пре свега мисли на суштинска питања која су значајна за читав регион Западног Балкана.

„Навео бих само три таква питања. Прво је питање прошлости. Убеђен сам да уколико желимо да затворимо странице прошлости, а без тога нема могућности гледања у заједничку будућност, морамо да се суочимо с њеним болним деловима“, рекао је Пастор и додао да су Мађарска и Србија протеклим годинама начиниле кораке које могу да послуже и као пример у региону.

„Друго веома значајно питање јесте поштовање принципа субсидијарности, као европске вредности. Чињеница је да по овом питању у читавом региону не стојимо превише добро и важно је да се кроз институционалне механизме изборимо за то да се ствари промене“, рекао је Пастор.

Он је као трећу значајну ствар у суочавању сваког друштва које тежи европским вредностима навео однос већине и мањине, као фактор трајне регионалне стабилности. Пастор је као добар пример навео и Закон о националним саветима националних заједница, који је усвојила Народна скупштина Републике Србије.

Председник Скупштине АПВ указао је и на значај парламентарне и међурегионалне сарадње, у циљу ефикаснијег решавања отворених питања у региону.

Домаћин овог сусрета посвећеног размени искустава у процесу европских интеграција, председник Парламента Мађарске Ласло Кевер истакао је да земље Западног Балкана имају своје место и будућност у ЕУ, али да она није безусловна. Земље које су ушле у процес придруживања, оценио је Кевер, требало би да да тај процес искористе за међусобну сарадњу, јачање демократских процеса и институција, а сама Европа, према његовој оцени, мора да инсистира на очувању различитости које је чине јединственом и складном целином.

Председник Народне скупштине Републике Србије Небојша Стефановић, који је заједно са председником Кевером председавао преподневним делом конференције који је био посвећен ЕУ интеграцијама, нагласио је да је Република Србија снажно опредељена ка европском путу и изразио очекивање да ће тај пут, уз пуно преданог рада и добро обављеног посла, бити приведен крају до 2020. године. Стефановић је нагласио да сарадња земаља Западног Балкана није обавеза већ заједничка потреба.

Искуства Републике Хрватске ка ЕУ, представио је председник Хрватског сабора Јосип Леко који је нагласио да је сам преговарачки процес и пут ка ЕУ искуствено подједнако важан као и само чланство јер се управо током њега одвија оно најзначајније:политичко, институционално и друштвено сазревање земаља кандидата.

Своје аспирације, тренутне проблеме и настојања на путу европских интеграција представили су и председници парламената Црне Горе, Албаније, Македоније, Босне и Херцеговине, Косова, Републике Српске.

Педседник Пастор је на одвојеном састанку разговарао и са председником Парламента Мађарске Ласлом Кевером, као и са великим бројем присутних председника парламената земаља Западног Балкана, учесника конференције у Будимпешти.

fixed-img