Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 29.05.2013

Пастор: Решења из Закона о националним саветима добар пример за регион

Strazbur EP

Читај ми

Читај ми
AA

“Закон о националним саветима националних мањина представља важан институционални оквир за решење питања односа већине и мањине и његова примена је предуслов очувања и унапређења стабилности,” изјавио је данас председник Скупштине АП Војводине .
Говорећи пред члановима Интергрупе за традиционалне мањине, националне заједнице и језике у ЕП, председник Пастор је истакао да су рад и функционисање националних савета позитиван пример наше свакодневице у односу на све што се о тој свакодневици говорило у претходне две деценије.
„Питање односа већине и мањине и конфликата који су из тог односа настајали, карактеристично је за поднебље Западног Балкана. Наша решења можда нису идеална, али свакако представљају значајан искорак у односу на друга решења у региону. Довођењем националних заједница у позицију да сами одлучују о питањима која су њима од посебног значаја, држава ништа не губи. То није извор дестабилизације и никаква опасност, него се спровођењем оваквих решења смањује напетост у односима међу националним заједницама”, рекао је председник Пастор.
Он је додао да АП Војводина као територијална аутономија представља примену принципа субсидијарности и децентрализације, а национални савети као културна аутономија представљају тражење институционалних оквира, те да ова два нивоа не искључују један други, него заједнички функционишу.
Рад Националног савета мађарске националне мањине као најбројније мањинске заједнице у Војводини, члановима Интергрупе представио је председник Управе овог савета Жолт Варкоњи. О функционисању словачког Националног савета говорила је председница овог савета и потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова, док је Национални савет румунске националне мањине представио секретар Марчел Драган. Заменица покрајинског омбудсмана Ева Вукашиновић представила је Закон о националним саветима националних мањина, као и проблеме који се појављују у процесу имплементације овог закона.
Делегација АП Војводине боравила је у Европском парламенту у Стразбуру на позив посланика ЕП Чабе Табајдија, који је коопредседавајући Интергрупе, како би представили примере добре праксе институционалних и практичних решења питања односа националних заједница и очувања њихових права и идентитета.

fixed-img