Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 03.12.2013

Пастор: Системски уредити финансирање удружења особа са инвалидитетом

primanje3

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са представницима Организације инвалида Војводине, о проблемима са којима се сусрећу, као и о томе шта се може урадити како би био начињен искорак у односу на садашњу ситуацију.

Председник Пастор је истакао да је о овој групи људи неопходно водити рачуна константно, а не само подсетити на њихове проблеме поводом Међународног дана инвалида, системски и законски омогућити нормалан живот, функционисање и равноправност.

„Сматрам да је неопходно омогућити једну врсту перманентне подршке из буџета, како би ова удружења нормално функционисала, а затим постоји могућности и конкурса за различите садржаје који би олакшали и помогли свакодневни живот чланова ових удружења“, истако је председник Пастор.

Као највеће проблеме са којима се сусрећу, представници Удружења инвалида истакли су архитектонске баријере по граду, недостатак звучних сигнала на раскрсницама, недостатак финансијских средстава, проблеми у набавци помагала и слчно.

На састанку је договорено да представници Удружења инвалида доставе Скупштини АП Војводине Нацрт закона о организацијама особа са инвалидитетом, који је већ припремљен и прослеђен Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије, како би покрајинска скупштина, уколико буде потребно, искористила своје право да буде предлагач овог закона. Такође, договорено је и да се размотри могућност да у буџету за 2014. годину буду опредељена средства за наменске конкурсе који би били додатни извор финансирања ових организација за посебне садржаје. Наглашено је и да је неопходно указати на потребу позитивне дискриминације приликом запошљавања особа са инвалидитетом.

Састанку су присуствовали представници параплегичара и квадриплегичара, ратних војних инвалида, церебралне и дечије парализе, слепих и слабовидих, глувих и наглувих и дистрофичара.

fixed-img