Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.08.2013

Пастор: Спречити урушување постојећег коморског система

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор оценио је данас да је апсолутно недопустиво, неодговорно и непромишљено дозволити ликвидацију досадашњег система организације привредних комора и оштро се успротивио идејама о могућој централизацији коморског система.
Након упознавања са радним текстом новог закона о привредним коморама, за који постоје индиције да би по хитном поступку требало да се нађе на дневном реду седнице Народне скупштине Републике Србије, као и након обављених разговора и консултација са покрајинским секретаром за привреду Мирославом Васином и председником Привредне коморе Војводине Ратком Филиповићем, председник Пастор је оценио да би предвиђена решења нанела непоправљиву штету постојећем коморском систему.

„Крајње је неодговорно да се по убразном поступку пре летње паузе усвоји верзија закона, а такве амбиције постоје, по којем би три месеца од усвајања требало да престану са радом привредне коморе Војводине, Београда, регионалне привредне коморе. Недопустиво је да се на овај начин на мала врата запечате врата комора које су деценијама стварале поверење код својих чланова и снажно допринеле њиховом повезивању”, нагласио је Пастор и истакао да би се процесом централизације коморског система направио огроман корак уназад у односу на постојеће стање.
„Позивање на европске стандарде, као образложење понуђених решења из радне верзије новог закона, истовремено је неистинито и бесмислено. Неспорно да се постојећи коморски систем мора модернизовати, прилагодити садашњем времену и савременим привредним токовима, али се то сигурно неће и не може постићи укидањем децентрализованог коморског система, престанком рада постојећих привредних комора, преузимањем њихових права и обавеза, имовине, пословне документације… „ оценио је Пастор.

Председник Пастор је најавио да ће, уколико овај радни текст постане званичан текст предлога закона, инсистирати на томе да се о овој теми изјасне надлежни одбори Скупштине АП Војводине, а затим и покрајински парламент.

fixed-img