Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 12.08.2016

Патријарх Иринеј служио свету архијерејску литургију у манастиру Крушедол

12082016_Kultura_Krusedol 01

Читај ми

Читај ми
AA

У манастиру Крушедол, данас је одржана света архијерејска литургија коју је служио Његова светост патријарх српски господин Иринеј, са архијерејима и свештенством. Литургија је служена поводом 530 година од доласка породице Бранковић у Срем (1486. године), 500 година од упокојења светог владике Максима (1516. године), и 300 година од спаљивања моштију Бранковића (1716. године). Дан пре су у манастир Крушедол пренете мошти мајке Ангелине.

Свечаној литургији присуствовали су заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницамасу др Небојша Кузмановић и помоћник секретара задужен за односе са верским заједницама Мирослав Илић.

Патријарх Иринеј је истакао важност да у лошим временима, следимо примере оних који су нас задужили кроз историју, као што је била света породица Бранковића и са њима мајка Ангелина. „Света реч мајка, обавезује нас на највише духовно поштовање жене, која ствара, чува и негује оно најбоље у нама, оно људско и духовно у очувању моралних принципа Христовог јеванђеља“, истакао је патријарх Иринеј.

Поред бројних верника, свечаности су присуствовали и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде др Милета Радојевић, градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, представници Војске Републике Србије и други угледни гости.

fixed-img