Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 28.02.2018

Павле Почуч у радној посети Центру „Живети усправно“ Нови Сад

28022018_ziveti_uspravno_0

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, посетио је данас Центар „Живети усправно“, који обележава 16 година од оснивања и борбе за остваривања права особа са инвалидитетом. Овом приликом било је речи о изналажењу одрживих решења за запошљавање особа са инвалидитетом у АП Војводини, и подршци ресорног Покрајинског секретаријата за привреду и туризам радној интеграцији особа са одређеним степеном инвалидитета.

Почуч је на састанку истакао да је Покрајински серетаријат за привреду и туризам чврсто решен да подигне ниво помоћи и интензивира пружање подршке особама са инвалидитетом, сагледавајући веома тежак положај у ком се налазе.

,,Схватамо неопходност да се кроз програме и конкретне активности помогне, пре свега, запошљавању особа са инвалидитетом, с обзиром да је тренутно преко 7.000 незапослених особа са инвалидитетом на територији Војводине. Уочен је позитиван тренд запошљавања ове категорије становништва, у последње две године, али сматрамо да постоји још простора за заједничко деловање. Поред конкретних конкурсних активности и субвенција за самозапошљавање, отварање нових радних места и јавне радове, набавку машина, опреме и репроматеријала за особе са инвалидитетом које желе да започну сопствени посао, кроз едукативне, стручне и тематске трибине, покушаћемо да дамо допринос са јавним, невладиним и приватним сектором како би се положај особа са инвалидитетом значајније побољшао“, навео је мр Павле Почуч.

Он је додао да је сама сарадња са Центром „Живети усправно“, од изузетног значаја за даљу конкретизацију и концептуализацију активних мера помоћи и подршке особама са инвалидитетом, а у складу са међународним конвенцијама и законима који регулишу ову област.

Центар својим активностима настоји да афирмише, промовише и ствара социјално окружење у ком ће бити поштована сва људска права особа са инвалидитетом, и примењивана Међунаодна конвенција о правима особа са инвалидитетом. Центар заступа интересе ове угрожене категорије становништва, пружа подршку породицама и спроводи едукативно-истраживачки рад на пољу инвалидности и приступачности.

fixed-img