Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 03.02.2015

Почела имплементација Споразума о сарадњи између Прешовског самоуправног краја и АП Војводине

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

На данашњем састанку представника Прешовског самоуправног краја из Републике Словачке и Скупштине АП Војводине, договорени су први облици сарадње две регије у оквиру имплементације Споразума о сарадњи, потписаног у новембру прошле године у Прешову, од стране председника Прешовског самоуправног краја Петера Хуђика и председника покрајинске Скупштине Иштвана Пастора.

Делегација Прешовског самоуправног краја борави у званичној радној посети Аутономној покрајини Војводини. Првог радног дана, госте из Словачке примили су потпредседници Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова и Миливој Вребалов и покрајински посланик Славко Рац.

У срдачном и отвореном разговору, договорено је да се у циљу спровођења Споразума, оформи заједничка радна група која ће израдити конкретне програме институционалне сарадње у областима образовања и културе, где је акценат стављен на размену искустава између ученика, студената и професора, као и на области савремене уметности, књижевности и сликарства. Затим и у областима привреде, обновљивих извора енергије и регионалног развоја, изјавила је после састанка потпредседница Скупштине АП Војводине и председница Националног савета Словака у Србији, Ана Томанова Маканова.

Она је казала да је на састанку покренута иницијатива да се у оквиру „Приоритетне области 7“ Дунавске стратегије, која обухвата развој друштва знања, истраживање, образовање и информационо – комуникационе технологије, израде предлози заједничких пројеката на државном нивоу, за шта је поред Србије и Словачке, потребно укључити и Румунију.

„Заједничка карактеристика која повезује наше две регије јесте мултиетничка структура становништва, где поред Срба и Словака, на нашим просторима живе и Русини, Украјинци, Румуни и други народи. Такође, имамо и вишегодишњу успешну сарадњу општина Бачки Петровац, Врбас, Руски Крстур и Сремски Карловци са партнерским општинама у Прешовском самоуправном крају, што нам пружа разноврсне могућности за унапређење досадашње сарадње и покретање нових облика сарадње“, казала је Томанова Маканова.

„У АП Војводини и Кошицама, средином године ће бити одржани веома значајни скупови у области обновљивих извора енегије на којима ће учествовати еминентни стручњаци и заинтересовани инвеститори, што нам отвара могућности нове сарадње у тој области. Такође, један од важних сегмената сарадње је и то што Прешовски самоуправни крај такође има своју Канцеларију у Бриселу и спремни су да нам дају сугестије и пруже помоћ око могућности учешћа у пројектима које финансира ЕУ. Све су то важне чињенице и предуслови за унапређење наше будуће заједничке сарадње на обострану корист“, казала је Ана Томанова Маканова.

Узимајући у обзир све што је наведено, делегација Прешовског самоуправног краја је данас у Скупштини АП Војводине имала и стручни радни састанак са представницима националних савета и завода за културу војвођанских Словака и Русина. Састанку су присуствовали и представници Одсека за русинистику и Одсека за словакистику Филозофског факултета у Новом Саду.

Гости из Словачке састали су се и са Одбором за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине АП Војводине.

У среду 4. фебруара, делегација Прешовског самоуправног региона ће посетити општине Бачки Петровац и Руски Крстур, где ће разговарати са представницима локалне самоуправе и посетити најзначајније институције и установе војвођанских Словака и Русина и разговарати са представницима тих националних заједница.

fixed-img