Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 16.12.2014

Почео први мађународни скуп о трасформацији установа за одрасле и старије

Читај ми

Читај ми
AA

У организацији Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију и Покрајинског завода за социјалну заштиту данас је почео први Међународни стручни скуп под називом „У сусрет променама – лиценцирање и трансформација установа за одрасле и старије“. Организован је ради информисања стручне јавности о актуелним променама са којима се сусрећу установе за одрасле и старије, заједничког сагледавања прилика и изазова у процесу лиценцирања и препознавање ефикасних и потребних облика стручне подршке установама.

Поздрављајући присутне, покрајинска подсекретарка Новка Мојић подсетила је да је Покрајинска влада оснивач 28 установа социјалне заштите на територији АП Војводине. Највећи проблем са којим се Покрајинска влада у овој области суочава је буџет, који је, с обзиром на потребе корисника, увек недовољан.

Поштоје једна од тема данашњег скупа лиценцирање са којима се и ове установе суочавају, те да се сам процес лиценцирања доста споро и отежано одвија, Новка Мојић је исказала наду да ће данашњи скуп и искуства других земаља дати смернице Покрајинској влади, као оснивачу установа социјалне заштите, као и представницима установа у овом процесу.

„Други велики изазов који је пред нама је трансформација установа социјалне заштите. Препорука је да установе за децу резиденцијалног типа буду до 50 корисника, док установе за одрасле буду са максимално 100 корисника. Надам се да ће нови, или измењени Закон о социјалној заштити ближе дефинисати овај проблем,“ рекла је Новка Мојић.

Ласло Чикош, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалних питања, изразио је наду да ће данашњи скуп, нарочито у свом радионичарском делу, дати одговоре на недоумице које имају запослени у установама социјалне заштите и напоменуо да се у сарадњи са људима из праксе тј. установа, ради на евентуалним изменама Закона који је подсекретарка Новка Мојић споменула.

Испред Покрајинског завода за социјалну заштиту присутнима се обратила Татјана Грнчарски која је истакла да је овај први међународни скуп прилика да сви представници установа размене своје недоумице, али и искуства са којима се суочавају. Овај скуп треба свим учесницима да омогући нова сазнања у процесима који се очекују у сфери социјалне заштите.

fixed-img