Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 15.05.2015

Почетак сарадње два врхунска медицинска центра из Србије и Француске

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

Споразум о међусобном разумевању између Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици и Клинике за кариоваскуларну хирургију Унивезитетске болнице „Pitié Salpêtrière” из Париза (Француска) данас су потписали директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине доц. др Александар Реџек и проф. др Pascal Le Prince, директор Клинике за кариоваскуларну хирургију Унивезитетске болнице „Pitié Salpêtrière” из Париза, Француска.

– Први пут сам у Србији и веома сам задовољан стручним и техничким капацитетима ИКВБВ. Суштина мог доласка је договор о размени медицинских знања између врхунских стручњака две земље и две болнице – истакао је Le Prince приликом потписивања споразума.

Према његовим речима, рад наших и стручњака из Париза је разноврстан и различит, варира и од града до града па још више од државе до државе, па је размена медицинских искустава најважнија за унапређење лечења болесника у обе земље. – У болници „Питиé Салпêтриèре” годишње се уради приближно сличан број операција на отвореном срцу као у Институту за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици. Желимо заједно да интензивно радимо на трансплантационом програму, у ком имамо доста искуства са око стотину трансплантација које ћемо урадити ове године. Такође, акценат ћемо ставити и на лечење болесника од срчане инсуфицијенције (настаје када срце није у могућности да довољно пумпа и одржи проток крви да задовољи потребе организма) јер се специфичности наших болесника са овим здравственим проблемом унеколико разликују од оних које се срећу на овим просторима – нагласио је директор француске клинике.

– Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију ће учинити све да ова сарадња буде што боља и дуготрајнија. Велика амбиција лекара две болнице, сјајан програм сарадње и одличан избор партнера имаће нашу велику подршку – рекао је заменик Покрајинске секретарке за здравство, социјалну политику и демографију прим. др Радован Латиновић.

– Желимо да уведемо трансплантациони програм и применимо огромно искуство лекара који раде трансплантације срца у болници „Pitié Salpêtrière” у лечењу наших болесника. Професионална подршка, унапређење струке и едукација младих лекара у овој сарадњи подићи ће наш квалитет рада на још виши ниво – истакао је директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине доц. др Александар Реџек.

Споразум о међусобном разумевању омогућиће разноврсне облике размене знања, стручности и искуства у области кардиоваскуларне медицине и здравствене неге, клиничкој експертизи, истраживачкој делатности и образовању и програму обуке у области кардиоваскуларне хирургије.

Циљ и жеља потписника Споразума је да остваре сарадњу од обостране користи ради пружања услуга у домену кардиоваскуларне струке и ради промовисања размене идеја о медицини која укључују: Стручну едукацију и обуку, обављање медицинских истраживања и студија, размену стипендиста у области кардиоваскуларне хирургије и сродних области, „умрежавање“ у кардиоваскуларној хирургији, спонзорисање заједничких семинара, радионица и стручних састанака у области кардиоваскуларне хирургије и сродних области и истраживачке активности (биомолекуларне, клиничке, епидемиолошке).

Сарадња ће бити могућа и у виду организовања програма обуке (кратки курсеви, стипендије, акредитовани курсеви) за лекаре, медицинске сестре и техничаре, здравствене сараднике, администрацију, сарадња у организовању и учестовању на медицинским конференцијама, курсевима, радионицама, и другим састанцима од заједничког интереса, организовање заједничких медицинских тренинга/едукација ради повећања компетентности, као и пружање консултативних услуга у области здравствног менаџмента.

fixed-img