Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 06.03.2015

Подршка пројектима у области енергетике и енергетске ефикасности

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

Директор Управе за капитална улагања Аутономне покрајине Војводине Небојша Маленковић представио је потенцијале сарадње Управе за капитална улагања АП Војводине са локалним самоуправама и јавним установама на 1. форуму „Енергетске ефикасности у општинама – примењивање европских прописа и стандарда и могућности финансирања пројеката“, одржаног у Кањижи.

Као директан буџетски корисник, Управа за капитална улагања АП Војводине финансираће програме и пројекте од интереса за Аутономну покрајину Војводину путем конкурса на којима ће се додељивати средства за пројекте изградње, реконструкције, адаптације, санације, доградње и капиталног одржавања зграда и грађевинских објеката инфраструктуре, пројектног планирања, као и набавке опреме.

„Покрајинском скупштинском одлуком о буџету АПВ за 2015. годину, предвиђено је 120.000.000,00 динара за финансирање програмске активности подршке пројектима у области енергетике и енергетске ефикасности, која се одобравају на основу спроведеног јавног конкурса. Средства одобрена путем конкурса су бесповратна“, истакао је овом приликом Маленковић.

Јавни конкурс за финансирање програмске активности подршке пројектима у области енергетике и енергетске ефикасности биће спровођени у складу са одлуком Покрајинске владе о поступку избора, критеријумима за избор и реализацију пројеката које финансира Управа за капитална улагања АПВ у 2015. години. Корисници средстава могу да буду јединице локалне самоуправе и јавне установе на територији Аутономне покрајине Војводине.

Ефикасније коришћење енергије у јавним објектима и јавним системима могуће је улагањем у замену извора енергије обновљивим изворима енергије, у смањење енергетске зависности, повећање искоришћености енергије и енергената, смањење емисије CO2, повећање степена одрживости.

Примена ових мера и деловања у свим областима живота би за крајњи циљ имало минималну потрошњу енергије, а ниво рада и живљења би остао исти или би се побољшао чиме би била испуњена и мисија Управе за капитална улагања Аутономне покрајине Војводине – бољи живот грађана Војводине.

fixed-img