Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 20.04.2016

Подршка за едукацију малишана у области енергетске ефикасности

20042016_Energetika_konkursi 01

Читај ми

Читај ми
AA

Данас су у Покрајинској влади потписани уговори о додели бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање пројеката невладиних организација и непрофитних институција о унапређење сазнања деце у предшколским установама, као и ученика основних и средњих школа на територији АП Војводине о ефикасном коришћењу енергије.

Потписани су уговори са 24 апликанта, а вредност пројеката износи четири милиона динара. На конкурс се пријавило укупно 77 апликаната, што је показатељ да за овај конкурс постоји велико интересовање, те да је тематика актуелна и привлачна, рекао је помоћник покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине, Зоран Делић. Он је додао да је, поучен искуством из претходних година, када је такође био велики број апликаната заинтересован за овај конкурс, и поред смањеног буџета, Секретаријат повећао износ средстава за два милиона динара у односу на прошлу годину.
-И поред тога, није се могло изаћи у сусрет великом броју апликаната, с обзиром на то да су апликанти тражили више од 25 милиона динара. Због тога су изабрани пројекти који како просторно, тако и својим квалитетом могу да покрију ову област на најбољи могући начин. Делић је истакао да се ни свим апликантима са којима су данас потписани уговори није изашло у сусрет са пуном свотом новца, јер је намера била да се што већи број апликаната подржи у реализацији пројеката.

Критеријуми по којима су одабрани пројекти су општи и посебни. Реч је о пројектима код којих је, поред квалитета био важан и износ средстава који апликанти траже, као и висина средстава коју обезбеђују из других извора. Према речима Зорана Делића, одабир апликаната изведен је максимално праведно, јер је реч о прилично сложеном послу где не постоје егзактни показатељи квалитета. Тим поводом изражена је нада да ће се овим пројектима постићи добри ефекти, који ће до краја године бити видљиви, јер је крај реализације пројеката 1. новембар текуће године.

fixed-img