Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 08.10.2014

Подсекретар Новка Мојић посетила Удружење хранитеља, усвојитеља и родитеља “Радосница” у Беочину

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

Беочин/Нови Сад, 8.октобар – Поводом обележавања Дечје недеље, покрајинска подсекретарка за здравство, социјалну политику и демографију Новка Мојић, посетила је Удружење хранитеља, усвојитеља и родитеља “Радосница” у Беочину. Дечја недеља ове године посебну пажњу поклања праву на раст и развој у породичном окружењу, а Србија је у процесу унапређивања система социјалне зашите и трансформације установа, ставила акценат на хранитељство као алтернативни вид породичног старања. Активности током Дечје недеље треба да дају већи допринос остваривању права детета да одраста у породичном окружењу тј. биолошким, усвојитељским, старатељским и хранитељским породицама.

Удружење хранитеља, усвојитеља и родитеља “Радосница” из Беочина настало је крајем 2012. године из потребе родитеља и хранитеља суочених са многобројним проблемима хранитељства, родитељста и одгајања деце. У општини Беочинима 55 хранитељских породица у којима је смештено од 45-50 деце.За кратко време Удружење је успело да обезбеди подршку локалне самоуправе и васпитно-образовних установа. Како су истакли присутни чланови Удружења, велики проблем представља недостатак стручних кадрова, пре свега логопеда.

Новка Мојић је изразила посебну захвалност хранитељима, за преузету велику одговорност, посебно код деце која најчешће долазе трауматизована или са тешкоћама у развоју.Новка Мојић, је истакла да је Покрајинска влада основала Центар за породични смештај и усвојење, који када почне са радом треба да буде подршка постојећим, али и потенцијалним хранитељима и усвојитељима.

fixed-img