Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 25.10.2023

У развој руралне инфраструктуре и услуга уложено 35 милиона динара

Читај ми

Читај ми
AA

У оквиру конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство за подстицај унапређењу и развоју руралне инфраструктуре и услуга у АП Војводини, данас су у Покрајинској влади додељени уговори представницима 12 локалних самоуправа, у вредности од 35 милиона динара.

Уговоре је корисницима уручио помоћник ресорног секретара Петар Самоловац истичући да укупна вредност ове инвестиције за унапређење квалитета живота и развој туризма у војвођанским селима износи 46,8 милиона динара. Он је указао на то да учешће Секретаријата износи готово 75 одсто, док јединице локалне самоуправе улажу преостали део, што чини нешто више од 25 одсто средстава.

„Значај овог конкурса је у томе што су улагања усмерена у развој руралне инфраструктуре и делом у туристички потенцијал сеоских средина у нашој покрајини. Имајући у виду све већу миграцију становништва из руралних подручја према градовима, оваква подршка је утолико значајнија“, истакао је Самоловац и додао да је оваква мера у складу и са спровођењем политике руралног развоја у Републици Србији и активностима у оквиру програма ИПАРД 3.

Он је рекао да је прихваћено свих 16 пријава, а да су за средства конкурисали представници градова – Зрењанин, Вршац, Сремска Митровица и Суботица и општина – Нова Црња, Опово, Житиште, Ковачица, Рума, Ириг, Инђија и Стара Пазова.

Највише пријава стигло је из Зрењанина. Заменик градоначелника Саша Сантовац навео је да ће 14,5 милиона динара бити уложено у рурални развој насељених места на том подручју.

„На овај начин уредићемо објекте у власништву Града, а реч је о пет насељених места на територији Зрењанина. У Арадцу ће бити изграђена теретана на отвореном, уредићемо домове културе у Лукићеву и Ботошу,  где се налазе и клуб пензионера и дом здравља, реализоваћемо пројекте уређења фискултурне сале у Банатском Деспотовцу и Ватрогасног дома у Орловату“, истакао је Сантовац.

Инвестиције које ће бити реализоване у оквиру овог конкурса намењене су санацији, адаптацији, реконструкцији и уређењу објеката локалних самоуправа као што су ловачки и ватрогасни домови, домови културе, месне заједнице, библиотеке, фискултурне сале, клубови пензионера. Средства су предвиђена и за опремање и уређење туристичко-рекреативних објеката, инфо-центара, дечјих игралишта, теретана на отвореном, паркова и других вишенаменских простора.

 

fixed-img