Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 01.08.2014

Покрајина помаже реконструкцију оштећене Опште болнице у Вршцу

DSC_0106

Читај ми

Читај ми
AA

Помоћница покрајинске секретарке за здравство Данијела Станковић-Баричак и в.д. директора Фонда за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић, обишли су у данас Општу болницу у Вршцу, која је током претходне две ноћи, услед временске непогоде праћене олујним ветром и обилном кишом, претрпела велика оштећења.

Овом приликом помоћница покрајинске секретарке за здравство Данијела Станковић-Баричак изразила је задовољство како су запослени ове установе на време и мотивисано реаговали, евакуисали пацијенте, преместили болнички инвентар и на тај начин показали да им је здравствена заштита пацијента на првом месту.

Након обиласка оштећених одељења, в.д. директора Фонда за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић истакао је да ће Покрајинска влада, Секретаријат за здравство и Фонд за капитална улагања АП Војводине, након коначне процене штете, издвојити одређена средства за враћање ове установе у функционално стање.

Штета су претрпели инфективно одељење, микробиолошка лабораторија, одељења онкологије и ортопедије, управна зграда и зграда за администрацију, где због лоше кровне конструкције објекти прокишњавају. Штета је видна и на одељењу нефрологије са хемодијализом, па је угрожен рад са пацијентима на хемодијализи, као и боравак лежећих пацијената на одељењу нефрологије. Пацијенти који су у стању да иду на кућно лечење отпуштају се кући, док се остали пацијенти пребацују на одељење кардиологије и на остала одељења која нису угрожена.

Видна оштећења претрпела је и болничка апотека и део за реверсну осмозу, не само због прокишњавања, већ и због враћања воде кроз канализациони шахт. Вешерај је такође угрожен са нивоом воде од 10 цм, те је због тога угрожено прање оперативног и осталог веша. Котларница у сутерену зграде је поплављена. Додатни проблем је што се из градске канализације одређени ниво прелива у котларницу, а одатле ка болничкој кухињи која припрема храну за стациониране пацијенте.

У овом тренутку у болници су обустављени редовни оперативни програми и наложено је да се раде само хитне операције и интервенције. Велики посао су обавили Штаб за ванредне ситуације и Ватрогасна јединица Вршац, који су доделили две пумпе за евакуацију воде из болнице.

fixed-img