Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 11.08.2015

Покрајинска влада за социјалну заштиту издвојила 38 милиона динара

11082015_Mojic_ugovori 01

Читај ми

Читај ми
AA

Уговори о додели средстава по јавном конкурсу за финансирање, односно суфинансирање мера, активности и програма у области социјалне заштите у 2015. години за које је опредељено 38.000.000,00 динара потписани су данас у Дечјем Селу “Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици.

„Овај конкурс се састојао из три дела и то 20 милиона динара за инвестиције за установе социјалне заштите чији је оснивач Покрајинска влада, други део конкурса је везан за унапређење социјалне заштите са опредељених 10 милиона динара, а трећи део се односио на удружења за које смо издвојили 8 милиона динара. Сваке године имамо дилему шта је то што је довоњно за област социјалне заштите имајући у виду да су потребе изузетно велике. Комисија је имала изузетно тежак посао приликом опредељивања средстава. Репер нам је био квалитет пројеката, затим шта су установе и удружења у претходним годинама радиле и да ли су уредно правдали средства.“ – рекла је Новка Мојић, подсекретар Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију.

Новац је по овом конкурсу издвојен за реализацију Програма и то за дневне услуге у заједници, услуге подршке за самосталан живот, саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге и побољшање услова за пружање услуга смештаја.

Наведеним услугама социјалне заштите задовољавају се специфичне потребе корисника пре свега деце и младих без родитељског старања или у ризику од губитка родитељског старања, деце са сметњама у развоју, у сукобу с родитељима, старатељем и заједницом, жртве злостављања и занемаривања, насиља и експлоатације и жртве трговине људима, као и одраслих и старијих чији су благостање, безбедност и продуктиван живот у друштву угрожени ризицима услед старости, инвалидитета, болести, породичних и других животних околности.

„Желим да захвалим Покрајинској влади што наставља низ помоћи и подршке без које установе социјалне заштите не би могле да опстану у оваквим условима живљења у нашој земљи. Материјална подршка и помоћ је подједнако важна колико и доласци, пажња, топли људски додир, емпатија, према нашој деци која стицајем животних околности и не својом кривицом нису могла да искусе у биолошкој породици. У протеклих годину дана ми смо уз помоћ Покрајинске владе, приватних донатора и прерасподелом сопствених средстава успели да изградимо систем загревања санитарне воде соларном енергијом, да потпуно конвертујемо грејање на биомасу, тј на обновљиве изворе енергије и покренуто је много важних пројеката.“ – казао је Срђан Егић, директор Дечјег села “Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици.

Социјална заштита је поред изградње инфраструктуре, основна ствар чиме би наша држава требало да се бави јер постоји огроман корпус људи који су беспомоћни, затим деца без родитељског старања, стара лица и лица са посебним потребама. Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију ће наставити финансијску подршку у области социјалне заштите имајући у виду да се ускоро у нашој држави очекује нови талас отпуштања што ће свакако повећати број корисника социјалне помоћи.

fixed-img