Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 17.10.2016

Покрајинске посланице на сајму стваралаштва сеоских жена Војводине у Зрењанину

Sajam Zr sr

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајинске посланице и чланице Женске парламентарне мреже Скупштине Аутономне покрајине Војводине посетиле су осми по реду сајам стваралаштва сеоских жена Војводине.

На сајамској изложби представило се више од 200 женских сеоских удружења из 37 општина и градова Војводине, са богатом понудом аутентичних рукотворина и са производима старих заната, колачима, традиционалном и органском храном у циљу очувања традиције и богатог културног наслеђа војвођанског вишенационалног амбијента.

У оквиру сајма стваралаштва сеоских жена Војводине, покрајинске посланице су обишле и изложбу под називом Знамените жене Бечкерека – Петровграда – Зрењанина, која је дан пре отварања сајма постављена на Тргу слободе у Зрењанину. Ауторка ове значајне и аутентичне изложбе је покрајинска посланица и координаторка Женске парламентарне мреже у Скупштини АП Војводине, Стојанка Лекић, а организатори су Град Зрењанин и Зрењанински центар за равноправност.

На изложби су представљени портрети 32 знамените жене које су обележиле 19. век и прву половину 20. века и чија имена данас носе насеља, улице, споменици и установе у Зрењанину и околини. Изложбу је заједно са ауторком свечано отворила потпредседница Скупштине Аутономне покрајине Војводине Снежана Седлар, која је том приликом нагласила да јој је велика част и привилегија да може да искаже поштовање, дивљење и захвалност према племенитим женама кроз чије портрете имамо прилику се подсетитимо како треба да поштујемо и ценимо и себе и друге и живот, додајући да су те жене заиста безвремене и да заслужују да их се сећамо и сада, и у временима која долазе.

fixed-img