Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 28.08.2014

Покрајински фонд за развој пољопривреде најавио јесењи циклус кредита намењених војвођанском аграру

28082014_Fond_pres_Slankamen 01

Читај ми

Читај ми
AA

У јабучњаку породице Ђукановић у Новом Сланкамену у општини Иђија, директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Јожеф Сабо најавио је јесењи циклус седам кредитних линија овог покрајинског фонда. Породица Ђукановић која се бави воћарством, корисник је подстицаја које је Покрајина обезбеђивала за ову пољопривредну делатност.

Једна од седам кредитних линија које је одобрио Савет Покрајинског фонда за развој пољопривреде, односи се управо на подизање вишегодишњих засада воћа. Према речима директора Фонда Јожефа Сабоа, поред тога, то су још кредити за набавку нових пластеника и стакленика и опреме у њима, за набавку нових противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда, затим за набавку квалитетне телади за тов, као и основног стада у овчарству и козарству. Следећи кредитни аранжман односи се на куповину нове погонске и прикључне пољопривредне механизације, док се седми односи на кредите за изградњу нових објеката за складиштење житарица, као што су силоси и подна складишта.

Каматна стопа за све кредите је веома повољна и износи два одсто на годишњем нивоу. “Документација је једноставна, не тражи се процена земљишта, нити бизнис планови и зато се надам да ће одзив бити добар”, рекао је Сабо. Конкурси за доделу ових кредита биће расписани 29. августа и трајаће месец дана, до 30. септембра.

Заменик директора Фонда Стојан Маринковић је рекао да су за јесењи циклус кредита у Фонду обезбеђена два милиона евра. Заједно са вредношћу кредита од 3 милиона евра из пролећног циклуса, Покрајински фонд за развој пољопривреде ове године обезбедио је око 5 милиона евра за развој војвођанског аграра.

fixed-img