Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 29.04.2014

Покрајински секретаријат за привреду одржао састанак са представницима кластер организација

image

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова у сарадњи са Економским факултетом Универзитета у Новом Саду, одржао је данас састанак са представницима кластера, туристичким кластерима, здравственим кластером, кластером енергетске ефикасности, кластером за информационо – комуникационе технологије ИКТ и другим. На састанку су изложене појединости о пројекту ,,ClusterPoliSEE“ посвећеном паметним стратегијама за побољшање и унапређење кластер организација, као и правцима деловања предвиђеним за наредне четири године.

Циљ оваквих окупљања са представницима привреде окупљених у интересне групе – кластере – је усклађивање мишљења и ставова представника власти и привреде, те размена искустава и информација ради бољег заједничког функционисања. Установљено је да се кластер организације у Србији од сличних организација у другим земљама, превасходно земљама Европске уније, разликују управо по нивоу перцепције и опсега деловања, с обзиром да држава више средстава издваја за њихов рад него што је то случај код нас.

Такође, изнете су појединости актуелног пројекта чији се задаци спроводе од 2012. године – ,,ClusterPoliSEE“ посвећеном паметним стратегијама за побољшање и унапређење кластер организација, како би сваки кластер нашао своје место у оквиру програма који пројекат настоји да имплементира. Главни циљ пројекта је повећање капацитета регионалних политика како би се ефикасније супротставили, спречили и предвидели све неповољне промене у привреди и развила ,,паметна“ стратегија за унапређење рада кластера.

Напослетку, присутни су установили правце деловања кластера за наредне четири године: увођење иновативних технологија у рад чланица кластера, развој и побољшање услова рада, те одрживост успешног пословања, потом интернационализација у смислу оријентације ка извозној политици и заједничким наступима на међународним сајмовима. Један од важних аспеката је ,,паметна“ специјализација, односно прилагођавање закона и уредби који би допринели развоју појединих области уз поштовање европских регулатива. Коначно, примена нових вештина кроз едукацију чланова кластера је такође важан правац како би сама организација успешније функционисала.

fixed-img