Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 25.03.2024

Пољопривреда – приоритет сарадње с кинеском провинцијом Хебеј

Читај ми

Читај ми
AA

Помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић примила је данас у Покрајинској влади делегацију кинеске провинције Хебеј, коју је предводила Јанг Јухонг, директорка за Европу из Канцеларије за спољне послове. Састанак је реализован поводом припреме доласка велике делегације, коју ће предводити Ни Јуефенг, секретар Комунистичке партије Кине у тој кинеској провинцији.

„Изузетно ми је драго да су наши пријатељи из кинеске провинције Хебеј данас у Војводини. Наши односи с партнерима из Кине су изузетни, карактерише их висок ниво политичке и привредне сарадње, и реализација бројних инвестиција у Србији, а посебно на северу земље. Брза пруга Нови Сад – Београд је у пуном капацитету, а до краја године ће бити комплетирана деоница до Суботице, чиме ће Војводина имати најсавременији железнички саобраћај у овом делу Европе. Поред тога, кинеске компаније раде и на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума, на ауто-путу Београд – Зрењанин – Нови Сад, чиме ће се ниво инфраструктурне повезаности подићи на изузетно висок ниво”, поручила је Ендерићева.

Она је упознала саговорнике са актуелном политичком и економском ситуацијом у нашој покрајини, те је подсетила на то да је заједнички приоритет даља реализација инвестиционих улагања и развој економских односа, као и сарадња у областима пољопривреде и културе. Посебно је истакла да на Универзитету у Новом Саду, на којем студира око педесет хиљада студената, двадесет двоје студената долазе из Кине, од којих је троје на Факултету техничких наука.

Директорка за Европу из Канцеларије за спољне послове Јанг Јухонг информисала је домаћине о провинцији која има 74 милиона становника, бруто друштвени производ од 560 милијарди долара и раст од 5,5 одсто годишње. Провинција је дом старе кинеске културе, у којој се налазе бројни објекти од националног значаја, попут Кинеског зида.

Пријатељи из Хебеја упутили су позив делегацији из Војводине да средином јуна ове године учествује на сајму у Лауфану који је специјализован за логистику и интернет продају.

„Захвални смо Вам на позиву да посетимо Хебеј, као и да учествујемо на сајму, за који смо веома заинтересовани. Користим ову прилику да Вас и Ваше партнере позовем на Пољопривредни сајам у Новом Саду, који се одржава од 18. до 24. маја и који је најзначајнија сајамска манифестација у овом делу Европе”, закључила је Ендерићева.

Током састанка, усаглашени су детаљи посете секретара Комунистичке партије, која ће обухватити и обилазак Института „Биосенс” и Института за ратарство и повртарство, који представљају реномиране институције на европском нивоу.

На састанку су учествовали и подсекретар у Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Пановски, помоћник у ресорном секретаријату Младен Петреш и подсекретар у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић.

fixed-img