Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 10.10.2014

Помен невино страдалим Подунавским Швабама у Гакову

image

Читај ми

Читај ми
AA

Под покривитељством председника Скупштине АПВ Иштвана Пастора, данас је у Гакову одржан помен невино страдалим Подунавским Швабама, у периоду од 1944. -1948. године.

Председник Пастор је, заједно са покрајинским посланицима Илоном Пелт, Шандором Егерешијем, Бориславом Новаковићем, Павлом Будаковим и Матом Матарићем, присуствовао миси у Сомбору, и положио венац у име покрајинског парламента на споменик страдалим жртвама.

На спомен обележју у Гакову, на месту некадашњег логора, председник Пастор је поручио да нема колективне кривице и да нико не сме страдати због своје националне, верске или било које друге припадности, подсећајући на усвојену Декларацију о непризнавању колективне кривице.

“Ова генерација политичара учинила је значајан искорак и показала да нема колективне кривице и колективног злочина, него да постоје појединци који имају своје име и презиме и који морају бити пронађени и кажњени”, рекао је Пастор, додајући да се прошлост не сме заборавити како се не би поновила.

Он је нагласио да охрабрује присуство представника већине политичких странака на овом скупу.
“Сви ми данас присутни, без обзира на политичке разлике, показали смо да око ове теме никада није и никада неће бити несугласица”, рекао је Пастор.

Присутнима су се обратили и градоначелник Сомбора Саша Тодоровић и председник Удружења Подунавских Шваба Немачке Ханс Суприц, а присуствовали су и потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, представници немачке, мађарске и аустријске амбасаде, народни посланик и шеф посланичке групе Зоран Бабић, представници Католичке цркве, евангелистичке заједнице, потомци страдалих, грађани и други.

Према истраживањима, у логору у Гакову страдало је преко 8000 Немаца, а споменик је подигнут на иницијативу Немачког националног савеза и Удружења Герхатд из Сомбора, а уз помоћ организације Подунавских Шваба из Немачке и других донатора.

fixed-img