Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 22.03.2017

Посета делегације Курског државног универзитета

22032017_Kuzmanovic_rusi 01

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић данас је у Покрајинској влади примио делегацију Курског државног универзитета, коју је предводила декан Историјског факултета др Ирина Конорева Александровна. У делегацији су били др Игор Цуканов историчар и др Олга Рагунштеин.

Током разговора саговорници су се сложили да су бројне области за сарадњу између државе Србије, самим тим и Војводине са Руском федерацијом, односно Курском области. За почетак учесници данашњег састанка су сагласни да би заједно могли да учествују у наставку истраживања руских гробова, Руса преминулих током Првог светског рата на нашим просторима и да се поред 2.000 гробница на Новом гробљу у Београду, у Војводини налази преосталих 1.500, за којима се по њиховом попису трага.

Према речима заменика Кузмановића наш однос према руској култури, историји и значају за српски народ је неизмеран и зато смо спремни за сваки вид сарадње.

„Било би корисно за почетак да ваши историчари дођу на дужи временски период у Нови Сад, где би у сарадњи са нашим историчарима, институцијама културе, као што је Архив Војводине и Архив Града Новог Сада, Завод за заштиту споменика културе Војводине и Града Новог Сада, могли лакше да дођу до потребних локација“ рекао је Кузмановић.

Он је додао да је ресорни секретаријат почетком ове године посетила делегација Фонда „Лисици“, која истражује руске гробове на Успенском гробљу у Новом Саду, а таквих гробова у Војводини сигурно има и у Сремским Карловцима, Белој Цркви, Бачкој Паланци, као и вероватно у неким другим местима.

Професорка Ирина Конорева Александровна је истакла да уз благослов Храма Свете Тројице и председника Руске федерације су почели ова опсежна историјска истраживања, којима се до сада стручњаци нису довољно бавили.

„Према нашим архивима знамо да је у Србији сахрањено око 3.500 Руса, током Првог светског рата и Беле емиграције, део тих гробница смо пронашли у Београду, њих 2 000, а остали су сахрањени у Војводини, због чега нам треба сарадња ваших стручњака“, истакла је др Ирина Конорева Александровна.

Како је она објаснила и потомци неких од њих су заинтересовани за гробна места и зато су им дали благослов да са овако озбиљним истраживањем крену.

fixed-img