Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 28.01.2015

Посета школaма у Алибунару

Читај ми

Читај ми
AA

Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање и Љубица Срђанов, помоћница секретара за образовање одржали су радни састанак сa представницима Економско-трговинске школе „Доситеј Обрадовић“ у Алибунару, којем су присуствовали и представници ОШ „Душан Јерковић” из Банатских Карловаца, ОШ „Томаш Гариг Масарик” из Јаношика и ОШ „2. Октобар” из Николинаца. Присутне је поздравио директор Економко-трговинске школе „Доситеј Обрадовић” Србин Дору, а потом је заменику Јовановићу уручио плакету поводом педесет година постојања школе и у знак дугогодишње сарадње с Покрајинским секретаријатом за образовање.
Прва тема састанка била је актуелна ситуација у школама и безбедност ученика. Средња Економско-трговинска школа „Доситеј Обрадовић” је у законском штрајку и часови трају по 30 минута. У овој ванредној ситуацији, успоставили су добру сарадњу са синдикатом и саветом родитеља. Проблем је организовање превоза ученика током трајања штрајка, али су у школи сигурни да ће и то успешно решити у сарадњи с локалном самоуправом. Школа има наставу и на румунском језику и немају проблем са стручним кадром. Због већег броја ученика-путника, разматра се могућност оснивања дома ученика, рекао је директор Србин Дору.
Основне школе у општини Алибунар, чији су представници присуствовали радној посети са челницима Покрајинског секретаријата за образовање, саопштили су да њихове школе нису приступиле штрајку просветних радника. Основна школа „Душан Јерковић” из Банатских Карловаца једина је школа у општини која има наставу само на српском језику, али је велики проблем смањивање броја деце-полазника у школу. За наредну 2015/2016. школску годину, предвиђено је да ће бити двадесетак првака. У школи добро функционише продужени боравак, који похађа отприлике око тридесеторо деце, а опремили су простор преко ДИЛС пројекта.
Основна школа „Томаш Гариг Масарик” има наставу на словачком језику и они имају проблем с нестручним кадром, претежно због уредбе о незапошљавању. Нажалост, следеће школске године ова установа неће имати ниједног ђака првака, без обзира на то што је школа и прошле године постигла један од најбољих резултата на завршном испиту.
Основна школа „2. октобар” из Николинаца има наставу само на румунском језику. Та установа, такође, има проблем с мањком квалитетног наставничког кадра. Поред тога, безбедност ученика представља велики проблем, а разлог је близина магистралног пута. Школи би била потребна средства за обнову фискултурне сале, која је у изузетно лошем стању. У тој школи је, нажалост, проблем и мањак деце. За први септембар очекују само шест првака.
Представник општине Иван Вања Лалић изразио је спремност да општина помогне школама у решавању свих проблема које имају. Иначе, општина Алибунар, поред педагошког асистента, у основној школи у Николинцима финансира и једног логопеда.
На састанку је било речи и о унапређивању наставе, као и о већ оствареној или могућој сарадњи са школама из општине и иностранства.

fixed-img