Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 30.01.2015

Посета школама у Бачкој Паланци

Читај ми

Читај ми
AA

Мере које се спроводе како би се остварила безбедност ученика у образовним институцијама за време трајања штрајка просветних радника, примарно су питање, али и обавеза Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице – рекао је Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара, данас, 30. јануара 2015. године, на почетку радног састанка у Бачкој Паланци.

Он је с помоћницом покрајинског секретара за образовање Љубицом Срђанов посетио Основну школу „Десанка Максимовић” у Бачкој Паланци, где су поред представника школе домаћина били и представници Основне школе „15. октобар” из Пивница, те Гимназије „20. октобар” и Средње стручне школе „Др Радивој Увалић” из Бачке Паланке.

Професори су информисали представнике Секретаријата о начину остваривања безбедности ученика за време штрајка. Утврђено је да је сарадња школе и савета родитеља добра, да је превоз ученика временски усаглашен без обзира на скраћење часова, те да је останак ученика у објекту школе организован под контролом професора.
Поред наведеног, теме радне посете били су актуелни проблеми у вези с почетком другог полугодишта, осипање ђака и инклузија Рома у образовању, као и проблем насилничких малолетних групација. Разговарало се о ученицима који напуштају школе и образовање, с периодичним враћањем на наставу и поновним напуштањем. Мирослава Шолаја, представница локалне самоуправе, руководитељка Одељења за друштвене делатности, рекла је да постоји акциони план за инклузију Рома, с приоритетом на образовању.

Разговарало се и о проблему опремања средњих школа, те је дат предлог да се тим питањем заједно баве и школе, и Секретаријат, али и локална самоуправа.

На крају радне посете, Александар Јовановић је рекао да је Секретаријат упутио захтев Покрајинској влади да се уради анализа и направе мере како би се смањио број деце која напуштају основне и средње школе.

Радном састанку у Бачкој Паланци присуствовали су Татјана Милидраговић, директорка Основне школе „Десанка Максимовић”, Биљана Медић, секретарка школе, Евица Миланковић, психолошкиња, Биљана Баљ, представница школског одбора и Станислава Илић, представница савета родитеља. Из Основне школе „15. октобар” из Пивница дошли су Татјана Нађ, директорка школе, Ненад Дорошки, секретар, Мирјана Радић, психолошкиња, Мирослав Јурај-Бела, представник школског одбора и Олена Грња, представница савета родитеља. Представници Гимназије „20. октобар” били су Тамара Антић, директорка, Софија Влајков, секретарка школе, Биљана Радовић, психолошкиња, Радмила Илић, представница школског одбора и Душан Сантрач, представник савета родитеља. У име Средње стручне школе „др Радивој Увалић” из Бачке Паланке дошли су Томислав Ђуретић, директор, Јелена Лазаревић, секретарка школе, Евица Вујичић, психолошкиња, Драгана Драгумило Колунџија, представница школског одбора, те Зорана Влаков Митић, представница савета родитеља.

fixed-img