Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 09.02.2015

Посета школама у Белој Цркви

belacrkva1

Читај ми

Читај ми
AA

„Поред информација о мерама које се спроводе, како би се остварила безбедност ученика у образовним институцијама, представници школа могу да изнесу и проблеме у својим институцијама али и достигнућа својих ученика приликом радног састанка са представницима Покрајинског секретаријата за образовања“, рекао је Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара, данас, на почетку радног сусрета са представницима основних и средњих школа у Белој Цркви.
Александар Јовановић и помоћница покрајинског секретара за образовање Љубица Срђанов посетили су: Техничку школу „Сава Мунћан” из Беле Цркве, Белоцркванску гимназију и Економску школу, Основне школе „Марко Стојановић” из Врачевог Гаја и „Михаил Садовеану” из Гребенаца. Школа домаћин је била Техничка школа „Сава Мунћан” из Беле Цркве.
Љубица Срђанов је изјавила да ће овакве посете, које представници Секретаријата обављају по школама на територији АП Војводине, допринети директној и бољој сарадњи са школама, непосредној комуникацији не само са представницима образовних установа већ и са педагозима, психолозима, саветом родитеља и школским одборима.
Професори су информисали представнике Секретаријата да у општини Бела Црква ниједна школа није у штрајку и зато нису морали ни да израде план за посебну безбедност својих ученика. Утврђено је да је сарадња школе и савета родитеља добра, да је превоз ученика из Врачевог Гаја организован, тако што наставници дежурају до поласка аутобуса са својим ученицима. У овом месту постоји једна централна школа и 3 издвојена објекта која имају одељења само до 4 разреда, док ученици 5. разреда наставу настављају да похађају у централној школи и тада користе аутобуски превоз. Од 240 ученика 37 деце похађа наставу по инклузивном програму. Реч је о деци већином из социјано депривираних средина.
ОШ „Михаил Садовеану“ из Гребенаца је једина школа у општини која има наставу само на румунском језику и остварује изузетно добру сарадњу са Националним саветом румунске националне мањине. Након завршетка основне школе, ученици у великом броју настављају школовање на матерњем језику у Вршцу у гимназији, а студије уписују и у Темишвару.
Белоцркванска гимназија је због смањења броја деце морала, пре 10 година да, поред општег гимназијског смера, уведе и економски смер. На овакав начин, школе изузетно добро функционишу и имају изванредну сарању са школом из Теплица у Чешкој. Наиме сваке године по једно дете иде на размену у тај град, и то на период од 3 месеца.
Откад су увели видео надзор у Техничкој школи „Сава Мунћан“, број крађа и насиља се драстично смањио. Ову школу похађају ђаци и из других општина: Ковин, Вршац и из Браничевског округа. Уз донације ЕУ и Фонда руских кадета, успели су да опреме информатички, као и кабинет за руски језик, а увели су и инклкузивно образовање у овој средњој школи.
Слободан Живковић, члан Градског већа Бела Црква задужен за образовање је изјавио да је локална самоуправа развила изузетно добру сарадњу са школама на територији Беле Цркве, као и са родитељима, наводећи да то није било тако тешко, пошто се ради о малој средини.
Просветна инспекторка Валентина Симиџија-Хоц је исто задовољна добром и квалитетном сарадњом са школама и додала да успешно решавају све, евентуалне, проблеме.

fixed-img