Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 26.02.2015

Посета школама у Новој Црњи

Читај ми

Читај ми
AA

Поред мера које се спроводе како би се остварила безбедност ученика у образовним институцијама, Покрајински секретаријат за образовање има и улогу саветодавца на овим састанцима с представницима школа, локалних самоуправа и просветних инспектора – рекао је Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара, 25. фебруара 2015. године, на почетку радног сусрета у Новој Црњи.
Заједно с помоћницом покрајинског секретара за образовање Љубицом Срђанов, посетио је Средњу школу „Ђура Јакшић” у Српској Црњи, основне школе „Ђура Јакшић”, такође из Српске Црње, „Петефи Шандор” из Нове Црње и „4. октобар” из Војводе Степе.
Школа домаћин била је Средња школа „Ђура Јакшић” из Српске Црње.
Нова Црња је мала и сиромашна општина, али се челници локалне самоуправе својски труде да добро сарађују са свим образовно-васпитним установама и да им помажу колико је то могуће. Највеће достигнуће јесте оснивање општинског ЈКП-а за аутобуски превоз. Тако данас сви ученици на нивоу општине, у свим околним насељима, имају обезбеђен бесплатни превоз до својих школа. То је један од разлога што већина деце у општини уписује средњу школу у Српској Црњи – рекао је Пера Миланков, председник општине Нова Црња.
Средња школа „Ђура Јакшић” у Српској Црњи изванредно је опремљена наставним средствима: све учионице имају компјутере, пројекторе и пројекционо платно. Све то је резултат добре сарадње са општином која је то и обезбедила овој образовној институцији. Школа пуно улаже у стручно усавршавање наставника, а резултати су видљиви, јер ученици ове средње школе имају изузетно добре резултате у настави. Иначе, ова школа има три образовна профила: гимназијски, економско-техничарски и трговачки смер.
Школску зграду у Српској Црњи деле средња школа и Основна школа „Ђура Јакшић”. Сарадња двеју школа је врло коректна. Трећина основаца су ромске националности, а у школи ради и ромски асистент, чији рад је веома важан.
Основна школа „Петефи Шандор” у Новој Црњи је двојезична. У овој установи настава се одвија на мађарском и на српском језику. Ученици из године у годину постижу завидне резултате на републичким такмичењима.
Осипање деце, поготово ромске националности (због честе миграције), као и неадекватан стручни кадар представљају највећи проблем у Основној школи „Војвода Степа”. Иначе, у овом насељу удружење жена учествује у ваннаставним активностима, те уче децу ручним радовима. У овој школи се надају да ће питање стручног наставничког кадра у скорој будућности бити решено.
На радном састанку, поред представника Секретаријата, присутни су били и Љубомир Жежељ, директор Средње школе „Ђура Јакшић”, Петар Стојаковић, секретар, Марија Гајинов педагошкиња, те Милован Старовлах, представник савета родитеља. У име Основне школе „Ђура Јакшић” били су Бранка Миланков, директорка, Драгана Нинковић, секретарка, Милица Мићић, педагошкиња и Аница Гарић, представница савета родитеља и школског одбора. Из ОШ „Петефи Шандор” из Нове Црње састанку су присуствовали Јожеф Биачи, директор, Ержебет Нађ, секретарка и Чила Ковач, представница школског одбора. Основну школу „4. октобар” из Војвода Степе представљали су Наташа Смиганић, директорка и Огњен Цветковић, педагог. Поред наведених представника образовних установа, на састанку су били и Јелена Будимир, просветна инспекторка, Јелена Јевремовић, начелница друштвених делатности и већ поменути Пера Миланков, председник општине.

fixed-img