Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 13.03.2015

Посета школама у Старој Пазови

Читај ми

Читај ми
AA

Представници Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице: Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара и Љубица Срђанов, помоћница секретара за образовање, одржали су радни састанак с представницима основних и средњих школа у Старој Пазови, где су челници образовних установа изнели своје проблеме, запажања, али и предлоге за побољшање образовања ученика из ове општине.
Највећи проблем средњих школа у Старој Пазови представља лоше организован превоз ученика из подунавских места ове општине. Будући да је боља повезаност школа с Београдом, то је разлог што велики број деце тамо наставља своје школовање. Једино решење би било интензивирати сарадњу с локалном самоуправом, како би се побољшао превоз ученика до средњих школа и из њих, изнели су своје мишљење челници средњих школа у Старој Пазови. Знатно смањење броја ученика, поготово у Гимназији „Бранко Радичевић” уочено је од 2013. године и таква уписна политика је поновљена, нажалост, и школске 2014/2015. године. Техничка школа, такође, има проблем смањеног уписа деце, поготово на трогодишње смерове.
Економско-трговинска школа „Вук Караџић” дели зграду заједно с Гимназијом и Техничком школом, због чега имају веома добру сарадњу. Све три школе биле су у штрајку просветних радника и часови су трајали 30 минута. У међусмени су за ученике организоване допунска, додатна и припремна настава за упис на факултете.
У све три средње школе настава се одвија на српском језику, а у Економско-трговинској школи се факултативно учи словачки језик са елементима националне културе. Ови ученици редовно иду на републичка такмичења из словачког језика.
Школа за основно и средње образовање „Антон Скала” суочена је с великим инфраструктурним проблемима, због чега је је отежан рад са 135 полазника школе. Наставници у овој школи имају изузетно добру сарадњу с родитељима и заједно с њима праве индивидуални образовни програм за свако дете.
Основна школа „Симеон Араницки” постоји тек шест година. Ученици ове школе учествују на бројним конкурсима путем којих су обезбедили новац за набавку опреме, наставних средстава, као и за стручно усавршавање запослених. Школу похађа већи број ромске деце, те је као предмет уведен ромски језик са елементима националне културе, упркос томе ови ученици често мигрирају током школске године.
На крају састанка сви су се сложили да треба ојачати сарадњу с локалном самоуправом. Просветна инспекторка Милева Љубинковић је рекла да је задовољна оствареном сарадњом са школама у Старој Пазови.
Осим представника покрајинског секретаријата, радном састанку присуствовали су Драгослава Мићић, директорка Економско-трговинске школе „Вук Караџић”, Викторија Мандић, секретарка школе, Бранислава Добрић Бојановић, педагошкиња/психолошкиња, Александар Кнежевић, представник школског одбора и Сузана Јовановић, представница савета родитеља. Из Гимназије „Бранко Радичевић” присутни су били Виолета Евић, секретарка школе, Снежана Вујачић, психолошкиња, Снежана Инђић, педагошкиња, Мирослав Ђовчош, представник школског одбора и Павле Арсенијевић, представник савета родитеља. Техничку школу представљали су Татјана Стојановић, секретарка школе, Сузана Турудић, педагошкиња, Живан Смуђа, представник школског одбора и Маја Пољовка из савета родитеља. Из Основне школе „Симеон Араницки” на састанку су били Слађана Бурсаћ, директорка, Јасна Павловић Анић, педагошкиња и Наташа Мићић, представница савета родитеља. Школу за основно и средње образовање „Антон Скала” представљали су Тања Тодоровић, директорка, Виолета Евић, секретарка и Славко Вукобрад, представник школског одбора.

fixed-img