Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 03.04.2015

Посета школама у Темерину

20150401_130554

Читај ми

Читај ми
AA

Да сарадња локалне самоуправе са образовним институцијама може добро да функционише потврђује и пример у Темерину. Наиме, општина организује превоз за ученике-путнике која су лошег материјалног стања, а за децу ометену у развоју, организује поред превоза и финансирање оброка у школи. То је велика помоћ породицама троје аутистичне деце која похађају инклузивно образовање у Основној школи „Славко Родић“ у Бачком Јарку, речено је приликом посете Александра Јовановића, заменика покрајинског секретара за образовање и Љубице Срђанов, помоћнице покрајинског секретара, образовним установама у Темерину.
Локална самоуправа и стипендира ученике за упис у средњу школу. Надаље, општина Темерин је организовала и курс за израду и писање пројеката за образовне институције на који су се све школе у овој општини одазвале. Исто тако су организовали и разне видове праксе за децу која похађају средњу струковну школу „Лукијан Мушицки“ а не ретко је случај да после завршетка школе, они и остају на тим радним местима.
Ипак, свака школа, као и у другим општинама у Војводини, имају низ својих проблема. Директор средње школе „Лукијан Мушицки“ међу осталог, је рекао да се показује потреба за ученичким домом, који би у великој вери олакшао школовање многобројне деце, која похађају ову школу. Наиме они су претежно из околних места које или имају или немају адекватну саобраћајну везу са Темерином. Иначе, велика жеља ове средње школе је и отварање гимназијског одељења општег смера јер за то постоји изузетна велика заинтересованост. Отварање овог одељења сверсрдно подржава и локална самоуправа.
Основна школа „Петар Кочиш“ у Темерину образује велики број ученика који желе средње образовање у медицинској струци која се налази изван ове општине. Најближа средња медицинска школа се налази у Новом Саду. Зато директор и наставници ове школе сматрају, да би отварањем оваквог одељења у Темерину, много олакшали како деци због уштеде времена путовања, тако и родитељима, поготово у материјалном смислу.
Основна школа „Кокаи Имре“ из Темерина пак има проблем са расипањем становништва, односно са миграцијом па се самим тим и број ученика из године у године смањује.
Иначе, све споменуте школе су до недавно биле у штрајку просветних радника, али то није спречавало наставнички кадар да поред часова која су трајала по 30 минута ипак организују допунску наставу и ваннаставне активности.
После званичног дела посете Средњој школи „Лукијан Мушицки“ у Темерину, где су били представници и горе поменутих основних школа, Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара и Љубице Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање су
истакли да руководство и запослени ових школа увек могу да рачунају на секретаријат и да ће се потрудити да заједнички пронађу решења за све проблеме, како актуелне тако и оне у будућности.

fixed-img