Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 25.01.2016

Посета школама у Врбасу

2

Читај ми

Читај ми
AA

У петак, 22. јануара 2016. године, делегација Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, предвођена замеником покрајинског секретара – Александром Јовановићем, посетила је Гимназију „Жарко Зрењанин” у Врбасу.
Поред представника школе домаћина, састанку су присуствовали и представници Средње стручне школе „4. јули”, ОШ „Петар Петровић Његош”, ОШ „Светозар Милетић”, ОШ „20. октобар” из Врбаса и ОШ „Братство јединство” из Куцуре, као и помоћница начелнице за друштвене делатности општине Врбас ‒ Ксенија Бенце.
Циљеви састанка били су интерактивна размена искустава и преглед стања на терену у наведеним школама. Представници свих школа истакли су добре резултате својих ученика на такмичењима из разних области, као и успехе на спортским такмичењима. Такође, нагласили су да имају одличну сарадњу са саветима родитеља. Напоменуто је и то да се – услед недостатка финансијских средстава – школе добро организују с родитељима, те тако заједничким снагама доприносе побољшању услова у школама. Посебно су похвалили иницијативу и сензибилност својих ученика који самоиницијативно учествују у хуманитарним активностима како би помогли другарима у невољи, који су болесни или који живе у лошим условима.
Све школе на територији општине Врбас дају велику подршку инклузивном образовању и бризи о деци са специјалним потребама, али истичу и потребе талентоване деце с којима се додатно ради. Тако, на пример, од ове године у Гимназији „Жарко Зрењанин” с четворо талентоване деце ради се по ИОП3.
Проблеми с којима се школе сусрећу углавном су финансијске природе, али све учесталији проблем јесте и вербално насиље.
У свом обраћању представницима школа, заменик покрајинског секретара Александар Јовановић захвалио је на исцрпним презентацијама школа и закључио да су све школе изузетно активне и ангажоване, што доказују и њихови резултати. „Пошто је ово саветодавни састанак, можемо и спремни смо да предложимо и адекватно решавање неких постојећих проблема. Исто тако, желим да вам предочим и прављење евиденционих картона школа, јер тако ће бити омогућен увид у то ко и колико је добио или добија средстава за рад. На тај начин, неће се догодити да неко буде запостављен.” – рекао је Јовановић.
Просветне инспекторке секретаријата Јелена Јовић и Љиљана Зељковић констатовале су да је велики проблем недостатак општинских инспектора за образовање, што се мора регулисати у најскорије време. Такође, оне су истакле и то да је приоритетна тема вршњачко насиље и да се мора озбиљно превентивно радити на едукацији деце, али и родитеља.
Помоћница начелнице за друштвене делатности општине Врбас ‒ Ксенија Бенце – говорила је о доброј сарадњи општине и школа, као и чињеници да су финансије највећи проблем који спречава реализацију многих пројеката и активности.
На крају радног састанка, представници свих школа истакли су значај финансијске помоћи коју су у претходном периоду добијали од Покрајинског секретаријата за образовање, као и значај подршке коју је овај секретаријат пружао њима.

fixed-img