Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 23.02.2015

Посета школама у Жабљу

Читај ми

Читај ми
AA

„У жабаљској општини је, по мом мишљењу, образовање на веома високом нивоу. А сарадња међу локалном самоуправом и образовним институцијама изузетно је успешна”, рекла је Драгица Драгин, просветна инспекторка на радном састанку у Жабљу, где су у склопу посете школама на територији АП Војводине били Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање и Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање.
И директор Средње школе „22. октобар” из Жабља потврдио је успешност ученика ове школе. Наиме, они постижу веома добре успехе на такмичењима – сваке године имају представнике на републичким такмичењима и то из већине предмета. Годинама учествују у квизу „Колико се познајемо?” и досад су освојили два прва и три друга места. Једнако су активни и на „Купу толеранције”, где су млади спортисти у екипном такмичењу такође освајали прва места. Ова школе је иначе изузетно добро опремљена, а рад само у преподневној смени допринео је погодним условима за ваннаставне активности у поподневним часовима.
Нажалост, основна школа у Госпођинцима не може да се похвали добрим условима. Поред низа проблема, највећи је тај што у продуженом боравку ученицима нису у могућности да обезбеде оброке. Локална самоуправа ће морати да помогне школи у решавању овог горућег проблема.
У двојезичкој основној школи „Јован Јовановић Змај” у Ђурђеву настава се одвија на српском и русинском језику, а имају и ромски језик са елементима националне културе. Нажалост, у овој вишенационалној средини све је мање заинтересованих родитеља да своју децу упишу на русински наставни језик, што је довело до тога да ове школске године први разред на русинском језику није заживео. Школа је преко ДИЛС пројекта „Образовна инклузија Рома” успела да обезбеди ученицима бесплатне уџбенике, спортску опрему, екскурзије и излете. Ова основна школа може да се похвали да учествује у пројекту „Друга шанса”, за образовање одраслих. Већ се три године успешно одржава настава за око четрдесет одраслих који нису завршили основно образовање.
У Основној школи „Милош Црњански” у Жабљу, поред 11 одељења постоје још два за ученике са сметњама у развоју. С њима ради дефектолог. Проблем ове установе представља близина шећеране, а сами тим камиони који пролазе испред школе. Надају се да ће се, у договору с локалном самоуправом, ова лоша ситуација ускоро решити.
Бранко Стајић, члан градског већа задужен за образовање, истакао је да је у општини Жабаљ изузетно добра сарадња локалне самоуправе и васпитно-образовних установа.
На радном састанку у просторијама школе домаћина, у Средњој школи „22. октобар”, поред представника покрајинског секретаријата за образовање и директора ове установе Миодрага Јањоша, секретарке Кристине Гајицки, педагога/психолога Бранислава Кнежевића, представника школског одбора Стевана Каназика и Миливоја Поповића, били су присутни и представници основних школа. У име Основне школе „Жарко Зрењанин” из Госпођинаца били су директорка Тања Тот и секретарка Весна Бручиловић. Основну школу „Јован Јовановић Змај” из Ђурђева представљали су директорка Марија Тртић, секретар Александар Радић, педагошкиња Вукица Петровић, психолошкиња Соња Шанта, представница школског одбора Сандра Барањ и представница савета родитеља Јелена Богданов. Из Основне школе „Милош Црњански” из Жабља били су директорка Дубравка Миљојковић, помоћник директора Лазар Чонкић, педагошкиња Снежана Лукач Убипарип, представница школског одбора Тања Боришев, и представник савета родитеља Милорад Степанов.

fixed-img