Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 30.10.2015

Посланице Скупштине АПВ о сарадњи жена Дунавског региона

zpm ulm1-1

Читај ми

Читај ми
AA

У оквиру IV Годишњег форума ЕУ стратегије за Дунавски регион, који се одржава у немачком граду Улму, данас је одржана посебна сесија посвећена повезивању и сарадњи жена у подунавским земљама, градовима и регијама под називом „Жене на руководећим положајима-стратегије, програми и приступи како би се оснажиле жене у политици и економији“.

На овом значајном скупу, у име Женске парламентарне мреже Скупштине АПВ, учествују посланица и председница Одбора за равноправност полова Стојанка Лекић и посланица и председница Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу мр Маја Седларевић, које су током ове конференције наставиле раније започете разговоре о иницијативи за формирање Женске парламентарне мреже Дунавског региона.

Учесници данашњег форума потписали су заједничку иницијативу са циљем умрежавања политичарки и предузетница и жена из цивилног сектора, којом је још једном наглашена амбиција и спремност да се заједничким радом оснажи улога жена у креирању политика на европском и националним нивоима, посебно у оквиру ЕУ стратегије за Дунавски регион. Ова иницијатива биће прослеђена Европској комисији и националним и регионалним парламентима земаља Дунавског региона, а, осим умрежавања, посебан акценат ће бити стављен у приоритетним областима у оквиру Дунавске стратегије.

На овом скупу, представнице Скупштине АПВ искористиле су прилику да, као пример добре праксе представе начин рада и функционисања Женске парламентарне мреже Скупштине АПВ, наглашавајући заједничко учествовање и ангажман посланица свих посланичких група, без обзира на њихову страначку припадност, као и модел равноправног учешћа представница позиције и опозиције, којим се остварује успешна сарадња и заједнички рад.

Жене у подунавском региону чине више од 50 одсто становништва, али је њихово учешће на руководећим положајима и високим функцијама у бизнису и политици веома мало. Умрежавањем и заједничким деловањем оснажиће се утицај и заједнички напори у решавању великог броја питања и тема попут остваривања једнаких могућности, заштите од дискриминације у области економије, здравства, образовања, сарадња у области родне равноправности и друго.

fixed-img