Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 29.05.2013

Пословни људи из Швајцарске, Немачке и Аустрије посетили Скупштину АПВ

2

Читај ми

Читај ми
AA

Скупштину Аутономне Покрајине Војводине данас је посетила група од 50 угледних пословних људи из Швајцарске, Немачке и Аустрије који се, као клијенти пословне Групе Волфсберг, налазе на студијском путовању у Србији где су између осталог, обишли градове Београд, Смедерево, Нови Сад и Сремске Карловце, различите институције, установе, компаније, паркове природе, манастире и културно историјске локалитете. Студијска посета орагнизована је уз подршку Амбасаде Швајцарске у Београду, с циљем да се пословни људи и заинтересовани клијенти Волфсберга ближе упознају са Србијом и Војводином, могућностима за економску и културну сарадњу, инвестиције и туристичка путовања.
Угледне госте из иностранства примили су и са њима разговарали секретар Скупштине АП Војводине Милорад Гашић, заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Балинт Јухас и директор Фонда за подршку страних инвестиција у АП Војводини, ВИП Фонд, Александар Стојков.

Пожелевши им добродошлицу и угодан боравак у АП Војводини и граду Новом Саду, секретар покрајинске Скупштине Милорад Гашић представио је гостима личну карту, основне карактеристике, положај, надлежности и специфичности аутономне покрајине, односно Скупштине, као највишег органа и Статута као највишег правног акта у Војводини. Између осталог, секретар Гашић је информисао госте да се Скупштина АП Војводине по броју језика који се равноправно користе у службеној употреби налази на другом месту у Европи, одмах иза Европског парламента у Стразбуру. Он је изразио задовољство данашњом посетом и захвалио се пословним људима што су у оквиру свог студијског путовања по Србији посетили и покрајинску Скупштину. Уз очекивање да ће у наредном периоду поновити посету, Милорад Гашић их је позвао да инвестирају у Војводини и поручио им да ће се покрајинска администарција као свака одговорна администрација, са своје стране потрудити да им обезбеди све потребне услове.

Са привредним потенцијалима, могућностима економске сарадње, условима привређивања и предностима инвестирања у Војводини, госте су ближе упознали Балинт Јухас и Александар Стојков. Поздрављајући их у име покрајинске Владе, Балинт Јухас је гостима представио промо филм о Војводини са посебним освртом на њене туристичке потенцијале, природна богатства, гастрономију, сеоски, вински, коњарски, ловни и бањски туризам. Он је говорио и о мерама Владе за побољшање привредног амбијента, субвенцијама за отварање нових радних места, а будући да су се гости интересовали и за ситуацију у области људских ресурса, Јухас Балинт их је информисао да покрајина има Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама, који има озбиљне капацитете и један је од најмодернијих у региону.

Директор ВИП Фонда Александар Стојков упознао је госте са мисијом, циљевима и радом тог Фонда и у бројкама им презентовао досадашње успешне резултате програма финансијске подршке инвеститорима, као и планове у 2013. години, укључујући и нове подстицаје Владе АП Војводине намењене домаћим и страним компанијама. Он је у разговору са пословним људима из иностранства оценио да Војводина представља добро место за стране инвеститоре јер има добру инфраструктуру и добро опремљене локације за инвестирање, као и релативно добру понуду радне снаге, што је све заједно чини довољно атрактивном за улагаче. Стојков је рекао да ВИП Фонд осим о потенцијалним инвеститорима, посебно води рачуна и о страним компанијама које су већ присутне у Војводини, јер те компаније значајно учествују у броју новоотворених радних места.

fixed-img