Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 20.05.2016

Потписани уговори о додели бесповратних средстава за суфинансирање пројеката енергетски одрживих фарми

Читај ми

Читај ми
AA

У Покрајинском секретаријату за енергетику и минералне сировине потписани су уговори о додели бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката енергетски одрживих фарми.

Средства се додељују на основу јавног конкурса Секретаријата за енергетику и минералне сировине, који је био расписан 30. марта 2016, са роком доставе документације до 20. априла 2016. године.

Према речима помоћника покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине, Зорана Делића, уговори су потписани са представницима 38 пољопривредних газдинстава са територије АП Војводине. Укупна средства по конкурсу износе 25 милиона динара. На конкурс се пријавило 54 газдинства, а тражена средства износила су 38 милиона динара, што је много више од средстава која су овом конкурсу намењена.

Како је Делић изјавио, овај Конкурс је расписан већ трећи пут од 2014. године, а циљ је да се анимира што већи број корисника, који ће реализацијом пројекта унапредити своје пословање у области пољопривреде, као најважније привредне гране у Војводини. -Секретаријат овим конкурсом жели да субвенционише ефикасније коришћење обновљивих извора енергије, што је један од приоритета, уз повећање енергетске ефикасности, зато што ће пољопривредна газдинства, коришћењем соларних панела и енергије које има свеже помужено млеко имати могућност да загрева санитарну воду и на тај начин неће трошити минералне изворе енергије за њено загревање.

Секретаријат је током ове године и путем других конкурса имао за циљ да субвенционише многе изворе енергије и ефикасно коришћење енергије и акценат је, пре свега, ставио на мала пољопривредна газдинства, истакао је Делић.

fixed-img