Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 07.10.2014

Потпредседница Белић на „Отвореним данима“ у Бриселу: Искуства региона у изградњи одрживих здравствених система значајна за Војводину

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Скупштине АП Војводине задужена за област здравства и социјалне заштите проф. др Бранислава Белић, као представница покрајине у Комитету 2 Скупштине европских региона (АЕР), радном телу које покрива ову област, борави у Бриселу, где у оквиру манифестације „Отворени дани“ учествује на неколико стручних скупова у организацији АЕР-а.
Реч је скуповима посвећеним формирању структуралних и инвестиционих фондова у циљу развоја здравствених система, улози регионалних и локалних власти у ангажовању незапослених жена из руралних средина у пројектима неге старих и хендикепираних лица, као и о сесији посвећеној примерима добре праксе у имплементацији најновијих достигнућа на пољу социјалне заштите и здравствене неге.
На поменутим догађајима представљени су успешни модели одрживих система здравствене и социјалне заштите у европским регионима, начин њиховог финансирања и у вези са тим, бројна иновативна решења која могу бити примењена у различитим регионима међу које спада и наш регион.
Наглашено је да изградња и одрживост квалитетног здравственог система и здравље људи представљају важан сегмент регионалног развоја и конкурентности. Ипак, према подацима Светске здравствене организације неједнакости између здравствених система у европским регионима су у сталном порасту.
У циљу изналажења могућих решења, учесницима је представљена улога структуралних инвестиционих фондова у трансформацији, модернизацији и постизању одрживих модела здравствених система, који се ослањају на активно учешће пацијената.
На дебати је разговарано и о томе како инвестиције у здравствену инфраструктуру, примену електронског здравства које би омогућило лакшу комуникацију између здравствених система у регијама и олакшало лечење пацијентима, затим, у иновативне моделе и квалитативну обуку здравствених радника, могу да обезбеде успешне резултате.
На пољу социјалне неге и заштите, приказани су регионални и локални пројекти који су омогућили већу запосленост жена и квалитетнију негу осетљивих група становништва, као што су стари и особе са посебним потребама, посебно у руралним срединама.
Према речима потпредседнице покрајинске Скупштине проф. др Браниславе Белић, примери добре праксе који су представљени веома су значајни како за нашу покрајину тако и за читаву државу, јер је познато да је наш систем здравствене и социјалне заштите суочен са тешком финансијском ситуацијом и да у руралним срединама нема довољно лекара, као и да је незапосленост велика.
„Познато је да у Војводини имамо 16 одсто становништва старијег од 65 година као и да је наша Аутономна покрајина рурална регија. Ниво пружања здравствене неге и заштите је код нас у руралним срединама далеко од очекиваног, јер се и лекари ретко одлучују да раде у таквим срединама а поред људског фактора, често недостају и опрема, средства за рад, материјали и адекватан простор. Зато је нама веома значајно да кроз присуство и активно учешће на овако значајним тематским скуповима дођемо до нових сазнања и видимо како други такође рурални региони, решавају питања квалитетног и брзог пружања здравствене неге и заштите станиовништву које живи у таквим срединама. Надам се да ће ови скупови допринети да и ми у Војводини и Србији у наредном периоду дођемо до бољих и квалитетнијих решења у области здравствене и социјалне заштите“, казала је потпредседница Скупштине АП Војводине проф. др Бранислава Белић.

Аудио снимак изјаве потпредседнице покрајинске Скупштине проф. др Браниславе Белић са скупова посвећених регионалним искуствима у здравственој и социјалној заштити у оквиру манифестације „Отворена врата“ у Бриселу, можете послушати и преузети на следећој адреси:

http://www.mediaportal.vojvodina.gov.rs/v/Audio/07102014_Branislav+Belic.mp3.html

fixed-img