Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 30.05.2013

Потпредседница Белић на промоцији едиције “Десет векова српске књижевности”

Belic

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Скупштине АП Војводине проф. др Бранислава Белић присуствовала је данас у име покрајинске Скупштине промоцији издања четвртог кола Антологијске едиције “Десет векова српске књижевности”. Промоција је у присуству бројних угледних гостију одржана у Свечаној сали Матице српске.
Четврто коло антологијске едиције “Десет векова српске књижевности”, издавачког центра Матице српске објављено је у десет нових књига и садржи одабране и објављене најбоље књиге од времена Светог Саве до нашег доба. Између осталог, дела Јована Дучића, Војислава Илића, Милована Ђиласа, Светолика Ранковића, Бранислава Нушића, Симеона Пишчевића, Владана Деснице, затим дела “Лирско – епске народне песме”, “Стара српска поезија: записи и натписи, аренге” и “Књига о Змају”, Лазе Костића.

Како је речено на промоцији, основна намера издавача била је да се из свих временских периода, током десет векова, одаберу она дела која представљају најбоља и најзначајнија достигнућа у литератури тог доба. У претходна три кола едиције, објављено је тридесет књига из свих области у којима се током десет векова на српском језику мислило, говорило и писало. Свака књига у оквиру едиције садржи и нови предговор, антологијски избор текстова, хронологију, селективну библиографију, речник са мање познатим речима и појмовима, као и критичке текстове који су раније написани о писцу и изабраној књизи.

Представници издавачког центра Матице српске, казали су да су задовољни пријемом претходних издања едиција у земљи и иностранству, указујући да се годишње прода око 500 примерака. Антологија је приређена у тврдом повезу и свечаној опреми, а подршку том националном издавачком пројекту у претходном периоду између осталих, дали су и Министарство културе Републике Србије, Влада Војводине, компанија “Новости” и други.

fixed-img