Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 30.01.2017

Потпредседница Седлар на завршном обележавању Шајкашко-новосадске рације у Бечеју

Sedlar

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Скупштине Аутономне покрајине Војводине Снежана Седлар заједно са покрајинским посланицима Слађаном Јовановић и Љубодрагом Мишчевићем, присуствовала је завршном обележавању 75. годишњице Шајкашко-новосадске рације, које је у недељу увече одржано у Градском позоришту у Бечеју.

У име општине и Организационог одбора обележавања 75. годишњице рације, присутнима су се пригодним говорима обратили Драган Тошић, председник општине Бечеј и свештеници Српске православне црквене општине Бечеј. У име Скупштине Аутономне покрајине Војводине, скупу се обратила потпредседница Скупштине Снежана Седлар.

„Поштовани, дозволите ми да вас све срдачно поздравим у име Скупштине Аутономне покрајине Војводине чија сам потпредседница, и у своје лично име.
Данас, након 75. година од злогласне рације, поново у Бечеју сведочимо о тадашњем великом злу. То је доказ да поштујемо жртве, да их се сећамо, а да злочине нисмо заборавили и да никада нећемо. Сећање је споменик, тврђи и од најтврђег камена. Оно нас стално подсећа да треба да будемо људи. А, као људи, ми морамо опраштати, али не смемо заборављати. Годишњицу данас обележавамо достојанствено, одлучни у намери да очувамо и да даље градимо амбијент у коме можемо у миру, слози и међусобном уважавању, сви заједно да живимо и да напредујемо. Нека су вечни помен, слава и захвалност, свим невиним жртвама злогласне рације и Другог светског рата“, казала је између осталог, у свом говору потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар.

Након уводних говора, у оквиру обележавања годишњице, одржана је промоција књиге архимандрита Јована Радосављевића под називом: „Рација и логори у Бачкој за време Другог светског рата“, а затим и пројекција кратког документарног филма „Деца бесмртности“, у продукцији Епархије бачке, који говори о потресним догађајима за време злогласне рације у Војводини, као и о историјској генези догађаја.

У име Покрајинске владе, догађају је присуствовао Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за односе с верским заједницама.

fixed-img