Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 21.02.2014

Потпредседница Томанова Маканова на састанку Бироа АЕР-а у Задру

ANA TOMANOVA M

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова учествовала је на састанку Бироа Скупштине европских региона (АЕР), као представница АП Војводине у управљачком телу АЕР-а, који чине 65 чланова из готово свих европских земаља.
На самом почетку састанка члановима Бироа обратили су се Стипе Зрилић, жупан Задарске жупаније као и Анте Углешић, ректор Универзитета у Задру који су пожелели добродошлицу испред региона домаћина изразивши велико задовољство што је управо Задарска жупанија имала пилику да прва организује један скуп АЕР-а, од када је Хрватска постала пуноправна чланица Европске уније.
Управо је Универзитет у Задру, као најстарији универзитет у Хрватској био право место за организацију првог састанка Бироа у 2014.години и представљање Академског центра за едукацију који је покренула Скупштина европских региона. Тежња оснивача је да то буде место за размену стручних мишљења из области регионализма и улоге региона у оквиру државног уређења. Према речима председнице Ханде Осан Бозатли, Центар ће објединити све едукативне активности и пружити могућност регионима чланицама АЕР-а бесплатну едукацију како за младе, тако и за запослене у стручним службама, али и изабране функционере на локалним и регионалним нивоима власти. Чланови Бироа били су сагласни у оцени да та врста едукације може свима помоћи у што квалитетнијем свакодневном раду, промоцији регионалних интереса и лакшем проналажењу потенцијалних партнера за заједничке пројекте.

Током редовног заседања Бироа АЕР-а, разматрана су питања од заједничгог интереса која у фокус стављају пре свега грађане, младе, иновације и пружање једнаких могућности за све без обзира на пол, расу, сексуалну орјентацију или националну припадност.

Наредни састанак радног тела АЕР-а биће одржан у Новом Саду од 25. до 27. марта за када је заказан Комитет 3 који се бави питањима образовања, културе и политике према младима. Тема предстојеће конференције носи назив “Култура за све”, а у организацији догађаја заједнички учествују представници Скупштине АП Војводине, Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

На самом крају, узимајући у обзир чињеницу да је АЕР независна политичка организација региона из готово читаве Европе на састанку чланова Бироа АЕР-а у Задру (Р.Хрватска) једногласно је усвојенаПолитичка изјава Скуштине европских региона о ситуацији у Украјини: „Чланови Бироа јасно изражавају забринутост у вези са насилним догађајима који се дешавају у Кијеву. Једна од одлика демократије је право грађана да подигну свој глас како би властима пренели поруку о будућности какву желе. Употреба не може бити одговор на демонстрације; само диалог води ка проналажењу решења!
Стога позивамо све стране да одмах престану са драматичном ситуацијом у земљи. Позивамо председника, његову Владу, регионалне и локалне власти да пажљиво истраже све случајеве насиља и да обезбеде пуну имплементацију демократских права и грађанске слободе“.

fixed-img