Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 10.10.2014

Потпредседник Милићевић на Светском самиту региона о клими и климатским променама у Паризу

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Ђорђе Милићевић учествује на дводневном Светском самиту региона о клими и климатским променама који се одржава у Паризу.

Реч је о изузетно значајном скупу који има глобални значај јер на једном месту окупља највише представнике националних, регионалних и локалних власти са пет континената, као и водеће светске економске лидере.

На крају скупа, учесници ће заједнички формулисати и потписати нови међународни споразум о климатским променама под називом „Париска декларација о климатским променама“.

Светски самит је свечано отворио премијер Француске Мануел Валс, а на скупу су говорили бројни председници регија, министри у националним владама и директори водећих светских компанија из области енергетике. Завршну реч даће председник Француске Франсоа Оланд, који ће уједно бити и први потписник „Париске декларације о климатским променама“.

Разговори на тему климе и климатских промена су у последње време у жижи интересовања свих земаља света, не само због елементарних непогода и последица које су очигледне већ и због свог великог утицаја на различите привредне активности.

Потпредседник Милићевић каже да се Србија као држава веома одговорно односи према овом проблему, што између осталог потврђује и веома активним учешћем својих представника на свим важним скуповима који третирају тему климатских промена. Он је подсетио да је један од приоритетних циљева Србије у овој области и доношење националног плана за адаптацију на климатске промене. Ђорђе Милићевић је оценио да је стварање одрживе енергетске политике на глобалном нивоу кључно у борби против последица глобалних климатских промена и нагласио да се Србија као једна од заинтересованих земаља прикључила реду оних држава које желе да допринесу решењу овог проблема.

„Република Србија се ове године на најстрашнији начин суочила са променом климе током мајских и августовских поплава, што је био случај и са државама у нашем окружењу. То је на известан начин утицало и на погоршање економске ситуације у читавом региону југоисточне Европе.

Ми због тога имамо велики интерес да се на глобалном нивоу донесе општа сагласност о клими и климатским променама, јер је то питање које превазилази оквире државних граница.

Учешћем на овом престижном Самиту, који је посвећен не само улози земаља већ и улози региона у борби против последица климатских промена, желимо да дамо наш пуни допринос решавању овог глобалног феномена и да поделимо одговорност са свима онима који се залажу за изналажење решења.

Такође, жеља нам је да учимо од других и да видимо како се они боре против климатских промена, јер само са успостављањем одрживе енергетске политике на глобалном нивоу можемо постићи напредак у борби против последица климатских промена“, казао је потпредседник Скупштине АП Војводине Ђорђе Милићевић.

Домаћин Светског самита региона о клими и климатским променама који се одржава у Паризу је Регион Ил-де-Франс, а организатор светска организација „Р20 Региони за Климатске акције“.

fixed-img