Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 09.11.2016

Потпредседник Скупштине АПВ Дамир Зобеница изабран за потпредседника Комитета 1 АЕР-а

09112016_Izmir

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница данас је једногласно изабран за потпредседника Комитета 1 Скупштине европских регија (АЕР), на пленарном заседању овог Комитета које се одржава у турском граду Измир.

Скупштина европских регија је најзначајнија и најутицајнија мрежа региона у Европи, а Комитетет 1 представља једно од три тела задужених за спровођење политике АЕР-а, у чијем је фокусу економски развој и мобилност, привредна сарадња, кохезиона политика, пољопривреда, унапређење туризма и саобраћаја, екологија и енергетска ефикасност.

Потпредседник Зобеница истакао је да је његов избор за потпредседника једног од кључних радних тела АЕР-а значајно признање активном и посвећеном ангажману АП Војводине у овој снажној европској организацији, те да ће искористити све расположиве могућности да се тај ангажман додатно испуни конкретним садржајем и пројектима.

У писаној изјави, која је у његовом одсуству представљена члановима ове организације, потпредседник Зобеница је оценио да је унапређење одрживе мобилности, која је главна тема јесењег заседања комитета АЕР, од кључног значаја за развој тржишта, раст привреде, али и подизање квалитета живота грађана.

У његовом видјењу будућег рада Комитета 1 посебно се истиче да развој саобраћаја треба посматрати и на локалном и на глобалном нивоу јер се снажно одражава на међурегионалну и међународну сарадњу, као и да је у том процесу неопходно посебну пажњу посветити заштити животне средине и употреби обновљивих извора енергије. Како је наглашено, паралелно спровођење ових процеса доноси конкретне бенефите грађанима, отвара нова тржишта, а тиме и нова радна места.

У будућем раду овог Комитета потпредседник Зобеница узеће активно учешће у планирању састанака и конференција у циљу подстицања економског развоја кроз развој одрживе мобилности, као и тражењу начина финансирања пројеката из ове области за добробит свих регија чланица АЕР-а. Поред интереса АП Војводине и Републике Србије, потпредседник Зобеница залагаће се и за повезивање региона и даље јачање сарадње из земаља чланица Европске уније, земаља које се налазе у процесу придруживања, као и оних које тек имају намеру да овом процесу приступе.

Делегација Скупштине АП Војводине, коју чине потпредседнице Снежана Седлар и Александра Ђанковић, учествује у Измиру на конференцији Скупштине европских региона о одрживој мобилности и јесењем пленарном заседању комитета АЕР.

fixed-img