Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 10.03.2014

Потпредседник Вребалов иницирао оснивање Кластера произвођача пелета у Војводини

IMG_20140310_113506_250 (2)

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад/Загреб, 10. март 2014. године – Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов заједно са директором Гаранцијског фонда Војводине Гораном Васићем, разговарао је данас у Загребу са представницима “Удруга произвођача пелета, брикета и дрвне биомасе” о могућностима производње оваквог вида еколошких и енергетски ефикасних огревних производа у Војводини, као и о организовању Кластера произвођача пелета на подручју наше покрајине.
Република Хрватска далеко је изнад нас у овој области, јер има веома развијен кластер и успешан пласман пелета на тржиште Европске Уније као и на друга тржишта. Због тога су њихова искуства драгоцена за нас у Војводини, јер ми у области обновљивих извора енергије имамо изузетне потенцијале а веома мало их користимо, рекао је Миливој Вребалов и додао да је један од разлога за то и неусклађеност домаћих прописа са европским. Представници хрватског кластера су на данашњем састанку прихватили позив потпредседника Вребалова да ускоро дођу у АП Војводину и свим заинтересованим субјектима представе своја искуства у вези са организовањем производње, као и да им пруже подршку у виду отварања врата ка еу инврстицијама.
Иницијативу за успостављањем заједничке сарадње на пољу производње енергетски ефикасних огрева покренули смо након заједничког учешћа на међународној манифестацији Светски дани обновљиве енергије одржаних крајем прошлог месеца у Велсу у Аустрији. Када смо видели примере добре праксе наших комшија и представника других региона који су учествовали на конференцији а од којих неки немају ни близу тако добре потенцијале као ми у Војводини и када гледамо како представници нашег ресорног републичког министарства не раде довољно да се овакво стање поправи, одлучили смо да помоћ потражимо од оних који су у томе успешни и који су спремни да нам помогну у нашим намерама да поправимо садашњу ситуацију, казао је Вребалов. Примера ради, Република Хрватска преко свог Гаранцијског фонда даје субвенције у висини до 40 одсто од укупне вредности инвестиције за енергетску ефикасност. На овај начин се покреће грађевинска оператива, отварају се нова радна места, штеди се енергија, а држава добија уложени новац назад преко пореза и доприноса од нових радних места. Желимо да видимо да ли овако нешто може да се примени и у АП Војводини, јер наш Гаранцијски фонд већ има искуства у давању субвенција пољопривредним произвођачима као и да видимо дали можда можемо заједнички да организујемо лабораторију за сертификацију пелета преко ИПА фондова, рекао је између осталог потпредседник Вребалов. Домаћини данашњег састанака били су др Весна Букарица, начелница Сектора за енергетску учинковитост Фонда за заштиту околиша и енергетску учинковитост Републике Хрватске, успешни привредници у производњи палета, Жељко Ловрак, директор фирме Енерго Еко, Младен Ренато Мартинац, представник Групације за енергију сунца, Соња Иштванић инг. агробизниса и руралног развоја и Натко Билић из фирме Планетарис.

fixed-img