Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 04.01.2016

Председник Пастор на обележавању 74. годишњице Чурушке рације

04012016_curug_1

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Скупштине АП Војводине присуствовао је данас у Чуругу обележавању 74. годишњице од почетка рације у Чуругу и положио венац невино страдалим жртвама.

Председник Пастор је, након парастоса и полагања венаца, рекао да сви злочинци имају име и да не може да постоји колективна одговорност целог народа, те да историја није судбина него лекција о појединачној одговорности.

„И зато је важно Решење Владе Републике Србије од 30. октобра 2014. године, о укидању колективне одговорности припадника мађарске и немачке националности са подручја Чуруга, Жабља и Мошорина који су након Другог светског рата били проглашени ратним злочинцима применом принципа колективне одговорности“, рекао је Пастор.

Он је поручио да треба да се стидимо сваке проливене сузе и да учинимо све да заједничку тешку и мучну прошлост превладамо и именујемо сваку жртву, јавним сведочењем о њиховом страдању.

„Имамо заједничку прошлост, дугачки списак грехова, али и обавезу да учинимо све да се никада ледени дани зла не понове. Ако то не учинимо, наставићемо сви да живимо, али у једној врсти моралне тупости, без истине. Јер само једна истина нам може донети утеху, да је комшија који пружи руку комшији у временима зла и бешчашћа – апостол добра“ казао је председник Скупштине Војводине.
Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду Мирослав Васин рекао је да се последњих неколико година обележавање страдања невиних жртава ради на достојанствен начин, онако како би они то желели.
„До пре пар година постојале су наше и њихове жртве, увек је за патњу људи био крив онај други. А од пре пар година смо све жртве почели да доживљавамо као жртве које су страдале од злочиначке руке, без обзира чија је та рука. Јер злочиначка рука нема националност”, поручио је Васин.

Амбасадор Мађарске у Србији Њ. Е. Атила Пинтер истакао је да, захваљујући процесу мађарско-српског помирења, данашњи догађај је прородан чин, али да је за то било потребно искорачити из сенке болних догађаја из прошлости и ставити нагласак на обострано разумевање и поштовање.
Присутнима на обележавању 74. годишњице Чурушке рације обратитли су се и представници Скупштине општине Жабаљ, Меморијалног друштва „Рација 1942“ и Прве бригаде копнене војске Србије.

fixed-img