Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 16.03.2016

Председник Скупштине АПВ и председница Скупштине европских регија о даљем учешћу Војводине у оквиру АЕР

Pastor i Bozatli 1

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са председницом Скупштине европских регија (АЕР) Ханде Озан Бозатли о тренутној ситуацији у овој организацији, даљим активностима АП Војводине у оквиру ње и значају присуства наше регије и њеног активног учешћа.
Председник Пастор је у разговору са председницом Бозатли истакао уверење да ће и након овог изборног циклуса Скупштина АП Војводине наставити активно да учествује у раду АЕР, јер по том питању до сада није било никаквих несугласица између различитих политичких опција.

„Нама је у интересу да у сарадњи региона унутар ове организације буде реалног садржаја. Висок нам је приоритет и да Војводина буде препознатљива као регион и због тога нас веома радује што тренутно имамо и потпредседницу Скупштине европских регија из Војводине, као и што редовно организујемо различите садржаје у сарадњи са АЕР-ом попут Летњег кампа младих, конференција и слично. Ми смо неко ко жели да буде стабилан и поуздан партер“, рекао је председник Пастор.

Председница Озан Бозатли истакла је да је снага АЕР у односу на друге европске политичке мреже то што је ова организација независна, самофинансирајућа и заступа и промовише демократију у регионима. Она је оценила да учешће Војводине у раду ове организације доприноси њеној стабилности и да је пред Војводином светла будућност с обзиром на кадровске и друге потенцијале.

„Руководство АЕР-а је променљиво, али је организација стална и зато је морамо учинити јаком и стабилном. Наши планови за 2016. годину су укључивање младих у процес ревитализације домократије јер, с обзиром на изазове са којима се Европа суочава, потребно нам је критичко мишљење. Такође бавићемо се и предузетништвом и климатским променама“, рекла је Озан Бозатли.

Након овог састанка, председник Пастор је разговарао и са потпредседником регије Јоншопинг из Шведске Хоканом Сандгреном, која је такође чланица АЕР-а. Потпредседник Сандгерн изразио је интересовање за сарадњу регије Јоншопинг са АП Војводином. Идеја је да за почетак представници праламента ове регије учествују на једној од отворених седница Скупштине АП Војводине како би представили свој рад и надлежности. Председник Пастор је оценио да би ова посета могла да буде од обостране користи с обзиром на сличности које нас повезују, али и на разлике у надлежностима у односу на средњеевропску праксу.

Председница Скупштине европских регија Ханде Озан Бозатли и потпредседник регије Јоншопинг Хокан Сандгрен бораве у Новом Саду због учешћа на стручном међународном скупу посвећеном коришћењу биомасе, који су заједно организовали АЕР и Скупштина АП Војводине.

fixed-img